"Het gaat om het deel wat men ontvangt als men zwanger is, dat is een zwangerschapsuitkering die loopt meestal over een periode van 16 weken in de zwangerschapsperiode", legt Martien Hermans is voorzitter van belastingadviseursvereniging NOAB uit.
Hermans zegt: "Want zwangerschap is geen ziekte. En is dus in die zin geen arbeidsongeschiktheidsuitkering in het kader van ziekte."
En de fiscus denkt daar eigenlijk precies zo over, zegt Hermans. "Er was voor ons geen onderscheid tussen ziekte en arbeidsongeschiktheid vanwege zwangerschap. Daar blijkt toch enige nuance in te zitten. En vandaar dat we het ook voorgelegd hebben aan de fiscus. Er is een kennisgroep binnen de Belastingdienst en die heeft zich op het standpunt gesteld dat er geen grondslag is voor heffing van inkomstenbelasting over zwangerschapsuitkeringen."
Bij een uitkering uit de zwangerschapsregeling van bijvoorbeeld € 10.000 in 16 weken, is mogelijk € 4.200 (bij IB tarief van 42%) te veel afgedragen aan de fiscus.
Wie de afgelopen jaren inkomstenbelasting heeft betaald over een zwangerschapsuitkering als zzp’er, kan dit bedrag bij de Belastingdienst terug claimen, aldus NOAB. Dit kan tot vijf jaar na het einde van het jaar van de aanslag.
Bron: BNR
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99