Hagelschade niet gedekt
De dekking voor hagelschade aan de caravan loopt per verzekeraar flink uiteen. Sommige verzekeraars, zoals ANWB, Europeesche, Meeùs, SNS Bank en Univé, bieden geen standaard dekking voor hagelschade. Wil je hagelschade bij deze verzekeraars gedekt hebben, dan moet je een aanvullende verzekering afsluiten.
De verzekeraars noemen de schadelast van hagelschade als een van de redenen. Een woordvoerster van Univé: “Hagelschade komt sinds een aantal jaar bovenmatig veel voor en veroorzaakt veel schade aan toercaravans, wat extra schade-uitkeringen met zich meebrengt.”
Ook de keuzevrijheid van consumenten speelt een rol. “Mocht hagelschade altijd gedekt zijn, dan zou de premie hoger liggen. Klanten hebben nu zelf de keuze of zij hagelschade willen meeverzekeren”, aldus een woordvoerder van SNS Reaal.
Eigen risico hagelschade
Ook wat betreft het eigen risico in geval van hagelschade verschillen de verzekeraars. De meeste caravanverzekeraars hanteren een extra eigen risico in geval van hagelschade. De bedragen voor dit extra eigen risico lopen uiteen van 75 euro (Meeùs, Europeesche) tot 225 euro (Bovag).
Er zijn echter ook verzekeraars die geen extra risico in geval van hagelschade hanteren, zoals ANWB. “En sommige caravanverzekeraars, zoals Univé, hanteren geen eigen risico wanneer de caravan beschikt over een hagelbestendig dak of wanneer de verzekerde zijn schade laat herstellen bij een door de verzekeraar aangewezen schadeherstelbedrijf”, vult Huibers aan.
Kijk verder dan de premie
Huibers benadrukt het belang van goed vergelijken. “Verzekeraars geven zelf aan dat zij de laatste jaren last hebben van toenemende hagelschade. Dat laten de hagelbuien in Catalonië van vorige week ook zien. Consumenten moeten de kans op hagelschade dus absoluut niet onderschatten. Dit begint bij het vergelijken van verzekeraars: kijk niet alleen naar de premie, maar ook naar de voorwaarden. De kosten voor hagelschade kunnen immers flink oplopen. Een goedkope caravanverzekering die geen dekking biedt voor hagelschade of een hoog extra eigen risico rekent, kan later alsnog duurder uitvallen”, besluit Huibers. Geldnl
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99