Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
29 jul 2013 Nieuws

Restschuldfinanciering vertraagt huizenverkopen.

Naast huizenkopers moeten nu ook duizenden verkopers een financieringsvoorbehoud laten opnemen in hun voorlopig koopcontract aldus het FD.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Door de dalende huizenprijzen kunnen de verkopers alleen van hun huis af als zij financiering weten te vinden voor hun restschuld van vaak tienduizenden euro’s. Het leveren vrij van hypotheek aan een koper kan slechts indine de verkoper de eventuele restschuld kan financieren zonder de woning als onderpand aan te hoeven merken. Daardoor worden in koopcontracten meer onzekerheden ingebouwd en duurt het verkoopproces langer.

Restschuld

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) schat dat zo’n 6000 verkopers vorig jaar een voorbehoud van financiering hebben moeten maken vanwege hun restschuld. Dat komt neer op ruim 5% van het totaal aantal woningverkopen.

Extra onzekerheid

Verkopers vragen doorgaans zes weken om die financiering op orde te krijgen. Ze moeten meestal bij de bank of familie aankloppen om het geld op tafel te krijgen. Daarnaast spreken verkopers eigen spaargeld aan, of proberen ze een beroep te doen op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

In een markt waarin kopers vaak uit een flink aantal huizen kunnen kiezen, verliest een huis met een potentiële restschuld daarmee al snel aantrekkelijkheid met als gevolg dat kopers vaak deze omstandigheid aangrijpen om een lager bod uit te brengen.

Langer durend voortraject

Makelaars dwingen verkopers daarom om al in een vroeg stadium met de bank in overleg te gaan over de restschuld, veelal nog voordat de woning op huizensite Funda verschijnt. Daardoor duurt het voortraject van het te koop zetten van een huis echter ook langer.

Mede door de tijdige gesprekken met de bank komt het weinig voor dat de verkoper daadwerkelijk een beroep moet doen op het voorbehoud. Niettemin blijft het in veel gevallen tot na het sluiten van het voorlopig koopcontract spannend of de bank, of een andere financier, inderdaad over de brug komt met financiering.

 

Bron : FD

Lees ook…

Rekenmodel: restschuld persoonlijke lening bepalen

Bepaal de huidige restschuld bij vervroegde aflossing van een persoonlijke lening (PL).

ING Bank ziet mogelijkheden voor doorstromers met restschuld

Directeur Hypotheken Dennis Noordervliet van ING, de tweede grootste hypotheekverstrekker van Nederland, zegt: "Duizenden huizenbezitters van wie het huis ’onder water’ staat, blijven ten onrechte in hun woning zitten terwijl zij wel zouden willen verhuizen. Banken kunnen en willen veel meer restschuld meefinancieren bij een verhuizing, dan veel mensen denken.", schrijft De Telegraaf.

Geen concrete plannen restschuld/NHG

Volgens de NVM zijn er 'geen concrete plannen' om woningbezitters met een restschuld te laten verhuizen met behoud van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit stelt de NVM naar aanleiding van een uitspraak van een woordvoerster van minister Blok (Wonen) in reactie op berichtgeving in het Financieele Dagblad.

Minister Blok raadpleegt Vereniging Eigen Huis over restschulden

Kamerlid Schouten (ChristenUnie) heeft minister Blok vragen gesteld wat hij gaat doen om mensen met een restschuld te helpen. Als ik een compleet overzicht heb van de probleemgevallen, ga ik in gesprek met de banken, aldus Blok.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

29 jul 2013

Laatst gewijzigd

29 jul 2013

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.