Door de dalende huizenprijzen kunnen de verkopers alleen van hun huis af als zij financiering weten te vinden voor hun restschuld van vaak tienduizenden euro’s. Het leveren vrij van hypotheek aan een koper kan slechts indine de verkoper de eventuele restschuld kan financieren zonder de woning als onderpand aan te hoeven merken. Daardoor worden in koopcontracten meer onzekerheden ingebouwd en duurt het verkoopproces langer.
Restschuld
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) schat dat zo’n 6000 verkopers vorig jaar een voorbehoud van financiering hebben moeten maken vanwege hun restschuld. Dat komt neer op ruim 5% van het totaal aantal woningverkopen.
Extra onzekerheid
Verkopers vragen doorgaans zes weken om die financiering op orde te krijgen. Ze moeten meestal bij de bank of familie aankloppen om het geld op tafel te krijgen. Daarnaast spreken verkopers eigen spaargeld aan, of proberen ze een beroep te doen op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
In een markt waarin kopers vaak uit een flink aantal huizen kunnen kiezen, verliest een huis met een potentiële restschuld daarmee al snel aantrekkelijkheid met als gevolg dat kopers vaak deze omstandigheid aangrijpen om een lager bod uit te brengen.
Langer durend voortraject
Makelaars dwingen verkopers daarom om al in een vroeg stadium met de bank in overleg te gaan over de restschuld, veelal nog voordat de woning op huizensite Funda verschijnt. Daardoor duurt het voortraject van het te koop zetten van een huis echter ook langer.
Mede door de tijdige gesprekken met de bank komt het weinig voor dat de verkoper daadwerkelijk een beroep moet doen op het voorbehoud. Niettemin blijft het in veel gevallen tot na het sluiten van het voorlopig koopcontract spannend of de bank, of een andere financier, inderdaad over de brug komt met financiering.
Bron : FD
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99