Voorwaarden op basis van gelijkheid tussen aanbieder en intermediair?
Het is echter niet meer van deze tijd om intermediairs als wederverkoper te beschouwen, aldus Van de Wetering. Voorbeelden die ze daarvan recentelijk toch nog geregeld heeft aangetroffen zijn verkapte productie-eisen, gedetailleerde voorschriften van aanbieders aan intermediairs hoe te werken en aanbieders die stellen dat zij de overeenkomst wel aan derden mogen overdragen maar tegelijk verbieden aan intermediairs dat ook te mogen doen.
Niet alleen vanuit de veronderstelde gelijkwaardigheid tussen intermediairs en aanbieders vreemde voorwaarden, maar zeker ook vanuit het perspectief van de consument. Die wil dat zijn onafhankelijke adviseur ook echt onafhankelijk is en niet gebonden aan allerlei voorwaarden die de uiteindelijke aanbieder van een financieel product aan de adviseur stelt. Dat de aanbieder voorwaarden stelt waar deze klant zelf akkoord mee moet gaan begrijpt Van de Wetering, maar dat is een zaak tussen klant en aanbieder en niet tussen aanbieder en intermediair.
Welke aanbieders zetten de tering naar de nering?
In de komende maanden zal volgens Annette van de Wetering duidelijk worden welke aanbieders echt de rol van het intermediair erkennen en waarderen. En welke aanbieders zeggen te geloven in belang van onafhankelijk advies, maar ondertussen samenwerkingsvoorwaarden maken waarin het tegengestelde staat. Op basis van de informatie in de nieuwe overeenkomsten zullen intermediairs kunnen beslissen welke voorwaarden het best bij ze passen.
Bron: DELA
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99