Victor Lamme is kritisch over de huidige manier van communiceren over pensioenen. "Stop zo snel mogelijk met het roepen van al die negatieve dingen en onzekerheden over pensioenfondsen. Je weet niet meer hoeveel je krijgt en ook niet wanneer je het krijgt. Onzekerheid is angst en dat is funest voor vertrouwen.''
Jan van Miltenburg vindt dat er geen sprake is van de put in praten. Hij benadrukt dat nieuwe teleurstellingen in elk geval voorkomen moeten worden. "Daarom moeten we nu echt geen dingen meer beloven die we niet kunnen waarmaken. Mensen weten nu dat zelfs pensioenen geen onverwoestbare zekerheid zijn. Laten we daar gebruik van maken en het verwachtingspatroon eerst maar eens terugbrengen naar realistische proporties. Vanaf daar kunnen we dan weer vertrouwen gaan opbouwen."
Over de vraag hoe het vertrouwen op te bouwen zegt Van Miltenburg: “In ieder geval niet méér communicatie creëren en technische uitleg over pensioenen gaan geven. Maar toe naar een situatie waarin mensen die in de ‘gevarenzone’ zitten een persoonlijk bericht ontvangen, waarin ze geadviseerd worden eens te checken of ze straks genoeg hebben om van te leven” De informatie om dit persoonlijke bericht te geven is volgens Van Miltenburg voorhanden. Het grote voordeel is dat mensen dan niet alleen een negatief bericht krijgen, maar ook “handelingsperspectief” om daar iets aan te doen. Goed voor het vertrouwen, aldus Van Miltenburg.
Lamme over hoe de toon over pensioenen wat positiever te maken, zonder dat daarbij het realisme uit het oog wordt verloren: “Je moet mensen vertellen wat ze in ieder geval krijgen. Ook al is het (veel) minder dan ze hadden gedacht. En dat er altijd nog een minimale kans overblijft op een dramascenario met tóch lagere uitkeringen, daar moet je mensen niet mee lastigvallen. Zeg liever zoiets als: “Je krijgt in ieder geval 50% maar misschien nog veel meer. Dat moeten pensioenfondsen gewoon durven zeggen, anders zijn ze geen knip voor de neus waard. Je koopt ook geen auto waar bij staat “deze auto rijdt misschien 10 jaar, tenzij de motor uitvalt, er geen benzine te krijgen is, de banden lek gaan, de distributieriem voortijdig breekt of als iemand hem in brand steekt.” Dat is ook allemaal waar, maar daar vallen autofabrikanten de klant niet mee lastig. 95% Van de auto’s haalt die 10 jaar wet. Maar 5% inderdaad niet. Ook dat zeggen ze er niet bij. En niemand sleept ze daarvoor voor de rechter. Dat snappen we wel”
Het hele artikel is te lezen op de website van de AFM
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99