Een consument krijgt een onbereikbaarheidsnotitie aan het eind van een traject waarbij de bank of kredietverstrekker (vergeefs) in contact probeert te komen met de degene waarmee zij een financiële afspraak hebben.
Iemand die onbereikbaar is, heeft niet per definitie te maken met onbetaalde rekeningen. Wel ziet BKR dat het merendeel te maken heeft met een achterstand op de betaling. Financiële problemen en schulden spelen hierbij een rol. Er is tevens een parallel zichtbaar tussen het toenemend aantal schulden en de stijging van mensen met de notering ‘onbereikbaar’.
Financiële problemen zorgen voor veel persoonlijke ellende en brengen hoge maatschappelijke kosten met zich mee. BKR pleit voor meer inzicht in de financiële positie van consumenten. Daarmee kunnen problematische schuldsituaties vroegtijdig worden gesignaleerd. Naar verwachting zal daardoor ook de stijging van het aantal onbereikbaar gemelde personen afvlakken.
In het interview genoemde cijfers:
Toelichting cijfers
De onderzoekspopulatie betreft alle personen die in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) bij BKR staan. In totaal betreft dit circa 8,7 miljoen personen. Bij BKR aangesloten organisaties melden (met een zogeheten code 4) als de betrokken persoon onbereikbaar is. In juli 2013 zijn er ruim 64.000 personen met de status onbereikbaar. De daling in 2011 is een gevolg van het vertrek van de telecomaanbieders. Op 1 januari 2011 zijn de telecomgegevens uit het CKI verwijderd.
*het totaal aantal is ontdubbeld op persoonsniveau en het aantal mensen dat waarmee het contact weer is hersteld is hier vanaf gehaald.
Bron: BKR
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99