MijnFintool

Nieuws

Meer inzicht in gedwongen verkopen leidt tot lagere restschuld

Volgens brancheorganisatie VBO Makelaar kunnen banken het aantal executieveilingen aanzienlijk beperken als zij zich bij gedwongen verkoop actiever richten op onderhandse verkoop en deze dossiers inzichtelijker maken. Via de samenwerking met Onderhands.nl wil VBO Makelaar de gedwongen onderhandse verkoop voor banken en huiseigenaren vergemakkelijken. Nu wordt ruim 80% van deze woningen gedwongen verkocht via executieveilingen. Zo belanden woningen uit impopulaire wijken en woningen met een overwaarde snel op een executieveiling. Via een professioneel georganiseerde onderhandse verkoop kan de restschuld voor de huiseigenaar en de schade voor banken, NHG en de markt tot een minimum worden beperkt.

Op dit moment hebben circa 82.000 huiseigenaren een betalingsachterstand op hun hypotheek. Dat is een stijging van zo’n 25% vergeleken met vorig jaar. Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: “Dat het percentage gedwongen verkopen de komende periode nog verder toeneemt, staat voor mij als een paal boven water. Bij de woningmarktcrisis in de jaren ’80 zag je pas aan het eind van de crisis het aantal gedwongen verkopen drastisch toenemen. De rek is er dan echt uit, men kan niet verder interen. Daar moeten banken op voorbereid zijn. Een executieveiling is dan kiezen voor de makkelijkste weg. Maar op een executieveiling levert een woning gemiddeld 30% minder op dan bij onderhandse verkoop. Het percentage onderhandse verkopen versus executieveilingen moet omhoog. Een gedwongen verkoop levert al genoeg schade op voor de huiseigenaar.”
 
Onderhands.nl
Onderhands.nl is een concept dat is geïnitieerd door enkele VBO-makelaars uit de regio Amsterdam. Er is sprake van landelijke dekking door de samenwerking met circa 500 gecertificeerde VBO-makelaars en –taxateurs, die specifiek zijn opgeleid in gedwongen onderhandse verkoop en zogenaamde Bijzonder Beheer taxaties. Er wordt een snelle onderhandse verkoop met maximale verkoopopbrengst nagestreefd. Woningen worden aantrekkelijk geprijsd, optimaal gepresenteerd en via de reguliere kanalen met volledige informatie en een gedegen verkoopplan in de markt gezet. De huiseigenaar, de bank en andere belanghebbenden zoals Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (NHG) kunnen het verkooptraject volgen via een track & trace systeem. Zo worden gedwongen onderhandse verkopen tot in detail inzichtelijk en beheersbaar gemaakt.
 
Hans van der Ploeg: “Banken worden zich steeds meer bewust van hun zorgplicht. Met Onderhands.nl willen wij hen een middel geven om executieveilingen zoveel mogelijk te voorkomen en onderhandse verkoop dossiers te managen. Het faciliteren en het via een CRM-systeem inzichtelijk maken van de onderhandse verkoop, kan het gedwongen verkoop proces vergemakkelijken en versnellen. Ook voor de huiseigenaar kan het proces zo minder pijnlijk zijn omdat de schuldenlast wordt beperkt en de opbrengst gemaximaliseerd. Alleen als de eigenaar weigert, naar het buitenland is vertrokken of er is bijvoorbeeld sprake van hennepteelt in het pand, dan zal de bank moeten teruggrijpen naar een goed georganiseerde executieveiling.”

 

Bron: VBO

Modules & dossiers

Opvoerdatum

22 aug 2013

Laatst gewijzigd

22 aug 2013

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1