Woonlandbeginsel
Elf Turkse en Marokkaanse weduwen hadden een zaak aangespannen tegen een vermindering van veertig procent op hun nabestaandenuitkering. Die vermindering was het gevolg van de invoering op 1 januari 2013 van het zogeheten woonlandbeginsel in de wet. In dat beginsel is vastgelegd dat de uitkering van (onder meer) in Turkije en Marokko wonende nabestaanden wordt aangepast aan het niveau van de kosten van levensonderhoud in die landen.
Internationale regelingen
De bestuursrechter heeft geoordeeld dat deze verlaging in strijd is met verschillende internationale regelingen. Die regelingen verbieden het onderscheid te maken op basis van de woonplaats van de uitkeringsgerechtigde. De rechter heeft de verlagingen daarom ongedaan gemaakt.
Bron: Rechtspraak (klik hier voor volledige uitspraak)
Minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) bestudeert de uitspraak en overweegt een hoger beroep, bericht de Volkskrant.
---
Jaarlijks verliezen ruim 6 duizend minderjarige kinderen een of beide ouders
Eind 2011 waren er 34 duizend minderjarigen die één van hun ouders verloren hadden en 330 van wie beide ouders overleden zijn. Jaarlijks worden ruim 6 duizend minderjarigen (half)wees. Kinderen wonen na verlies van hun moeder vaker in een stiefgezin, pleeggezin of zelfstandig dan na verlies van hun vader.
Meerderheid verliest vader en wordt halfwees in pubertijd
Eind 2011 woonden er 3 miljoen minderjarigen in Nederland. In de periode 1995-2011 verloren gemiddeld 6,4 duizend minderjarige kinderen per jaar een of twee ouders. Dit aantal is in deze periode licht afgenomen. Ongeveer een op de vijf overkomt dit voor hun zesde levensjaar. De helft wordt (half)wees in de pubertijd (12 tot 18 jaar). Twee op de drie van deze minderjarigen verliest hun vader.
Bron: CBS
Fintool
Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668