Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
30 aug 2013 Nieuws

Notariële akte nodig voor grote belastingvrije schenking?

Netwerk Notarissen heeft in als reactie op de uitgelekte plannen voor een verhoogde schenking (verhoogde schenking naar maximaal € 100.000) een brief gestuurd aan de minister van Financiën. Het schenken van zo'n groot bedrag moet worden vastgelegd in een notariële akte, stellen Netwerk Notarissen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In de brief stelt Netwerk Notarissen dat het gaat om een heel groot belastingvrij bedrag en eenmaal 100.000 euro geschonken kan die schenking niet meer ongedaan gemaakt worden. Als de schenker het bedrag later nodig heeft als oudedagsvoorziening, is er geen weg meer terug. Eenmaal gegeven blijft gegeven. De notaris kan in een schenkingsakte regelen dat een schenking (onder voorwaarden) terug moet naar de schenker als deze later door de schenking in financiële problemen zou komen.

Ook zijn er andere belangrijke zaken bij de schenking die in het oog gehouden moeten worden. Bijvoorbeeld als de schenking aan een stel wordt gedaan. Wat moet er met de schenking gebeuren als dat stel uit elkaar gaat en het huis verkocht wordt? En, als het gaat om ouders die aan een van hun kinderen een schenking doen, hoe voorkom je scheve gezichten bij de andere kinderen na zo'n grote schenking aan een van hen?

Netwerk Notarissen vinden ook belangrijk dat de fiscale kant van het verhaal niet vergeten wordt. De schenking van 100.000 euro wordt dan wel belastingvrij; over dat deel van de financiering van de woning is er geen hypotheekrenteaftrek. En bij het kopen van een nieuwe woning moet de 100.000 euro worden 'meegenomen'.

Redenen genoeg voor Netwerk Notarissen om te pleiten bij minister Dijsselbloem om deze grote schenking in 2014 bij de notaris te laten vastleggen.

Bron: Netwerk Notarissen

* In een discussie op Linkedin - Fintool kan op de suggestie 'terugname schenking' gereageerd worden.

Lees ook…

Verhoogde schenking naar een ton volgens plannen van de coalitie

Het Financiele Dagblad meldt op basis van Haagse bronnen dat de VVD en PvdA gisteren tijdens het begrotingsoverleg besloten hebben dat alle Nederlanders een ton belastingvrij mogen schenken. Voorwaarde daarbij is dat de ontvanger deze schenking aanwendt voor de eigen woning.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

30 aug 2013

Laatst gewijzigd

30 aug 2013

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.