Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
6 sep 2013 Nieuws

Fraude internetbankieren daalt met meer dan de helft

Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken is de schade als gevolg van fraude met internetbankieren in de eerste helft van 2013 met 58% gedaald ten opzichte van de tweede helft van 2012. Het bedrag dat daar mee gemoeid was daalde van 10 naar 4,2 miljoen euro. Ten opzichte van de dezelfde periode vorig jaar is de daling nog groter: 82%.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Ook de schade door skimming daalde van 10,8 miljoen euro in het tweede halfjaar van 2012 naar 5,9 miljoen euro nu. Dat is een daling van 45 procent.

Volgens NVB voorzitter Chris Buijink is de daling goed nieuws maar betekent deze niet dat we nu achterover kunnen leunen: ‘Na jaren van soms exponentiele stijging is de trend nu dalend en daar zijn we uiteraard blij mee. Het is te danken aan de gezamenlijke inspanningen van banken, toonbankinstellingen, politie en justitie en de oplettendheid van klanten. Dat neemt niet weg dat criminelen blijven zoeken naar manieren om aan geld te komen. Banken zetten daarom alles op alles om fraude te voorkomen en klanten uit te leggen hoe ze veilig kunnen bankieren.

Fraude internet bankieren
Banken zien nog steeds veel pogingen van criminelen om fraude te plegen. Ze maken daarbij gebruik van malware, speciale software om computers van klanten te infiltreren en phishing, het ‘hengelen’ naar vertrouwelijke gegevens. Maar doordat banken de fraude steeds beter kunnen herkennen en voorkomen daalt de schade die wordt geleden. Door de campagnes over veilig bankieren  zijn consumenten zich beter bewust van de methodes die criminelen gebruiken en trappen ze er minder vaak in. 

Skimming
De daling van schade door skimming is vooral het resultaat van geoblocking, waarbij de magneetstrip op de betaalpas standaard is ‘uitgeschakeld’ voor gebruik buiten Europa. Sinds de invoering van de EMV-chip (‘het nieuwe pinnen’) in 2012 was het al vrijwel onmogelijk om in Europa te cashen met geskimde kaarten. Door die EMV-chip worden betaalautomaten in de bemande retailmarkt (met name winkels en horeca) niet meer aangevallen. Om daarnaast skimming op geldautomaten en onbemande betaalautomaten (in de parkeer- en benzinebranche) verder te voorkomen, hebben de banken en de Betaalvereniging Nederland in de eerste helft van 2013 aanvullende maatregelen genomen waardoor skimming steeds minder vaak voor komt.

 

Bron: NVB

 

Lees ook…

Berichtgeving over skimming beïnvloedt gebruik pinpas

Consumenten betalen minder vaak met hun pinpas op dagen dat er iets in de krant staat over fraude met betaalpassen. Dit blijkt uit recent onderzoek van DNB naar de invloed van krantenberichten over skimming op het gebruik van de pinpas in Nederland.

Stijging van 14 procent bij fraude internetbankieren

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken is de fraude met internetbankieren is in de eerste helft van dit jaar met 14% gestegen ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar. Het schadebedrag dat hiermee was gemoeid, was 27,3 miljoen euro (tegen 23,8 miljoen euro). In heel 2011 bedroeg de fraude met internetbankieren 35 miljoen euro.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

6 sep 2013

Laatst gewijzigd

6 sep 2013

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.