MijnFintool

Nieuws

Kamernoodinventarisatie 2013 - Plannen studentenhuisvesting achter op schema

Sinds 2010 doet de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) onderzoek naar de kamernood in de Nederlandse studentensteden. De afgelopen jaren rapporteerde de LSVb in de Kamernoodinventarisatie over de nijpende tekorten in veel steden. Dit jaar is een balans opgemaakt: In hoeverre lukt het gemeenten, verhuurders en ontwikkelaars de kamernood te verminderen?

30.000 nieuwe eenheden?
De LSVb constateerde afgelopen jaren dat de kamernood zo’n 30.000 eenheden is tot 2015. Dit probleem krijgt sinds 2011 extra aandacht. Op 17 november 2011 hebben partijen in de studentenhuisvesting samen met toenmalig minister Donner het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting ondertekent. Daarbij sprak de corporatiesector de ambitie uit om meer dan 16.000 nieuwe eenheden te realiseren tot 2016. Ook zou er een essentiële bijdrage uit de particuliere/commerciële sector moeten komen om de kamernood in z’n geheel terug te dringen.

De eerste helft van de looptijd van het LAS zit er inmiddels op en het is nog maar de vraag of de kamernood wel hard genoeg wordt teruggedrongen. De woningmarktplannen uit het regeerakkoord heeft voor veel onrust gezorgd. Studentenhuisvesters leken kapot te gaan met huren op basis van 4,5% vande WOZ-waarde en ook de verhuurdersheffing heeft z’n weerslag op de sector. De ambities uit het LAS zijn zwaar onder druk komen te staan.

Evaluatierapport
Met deze Kamernoodevaluatie (pdf, 25 pagina's) wordt de kamernood afgezet tegen de gerealiseerde studenteneenheden per stad en kan de balans opgemaakt worden. Onderscheid wordt gemaakt tussen studenteneenheden die ‘gerealiseerd’*, ‘in ontwikkeling’ en ‘gepland’ zijn. Gerealiseerde eenheden zijn op het moment van deze uitgave (september 2013) reeds opgeleverd. Studenteneenheden ‘in ontwikkeling’ zijn projecten die momenteel gebouwd worden en ‘geplande’ eenheden zijn eenheden op papier en vaak nog niet helemaal rond.

 

Bron: LSVb

Modules & dossiers

Opvoerdatum

09 sep 2013

Laatst gewijzigd

09 sep 2013

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1