Download hier het onderzoeksrapport: Inkomenseffecten van het afschaffen van de Wtcg, CER en de Regeling specifieke zorgkosten (pdf, 18 pagina's)
Als de kabinetsplannen doorgaan vervallen in 2014:
En per 2015 vervalt ook:
De korting op de eigen bijdrage in de AWBZ en Wmo, dit scheelt voor alleenstaanden minimaal 81 euro en bij paren minimaal 115 euro.
Inkomensverlies tot 8,5%
Het wegvallen van deze inkomensondersteunende maatregelen betekent voor ensen met hoge zorgkosten een flink verlies. Uit de Nibud-berekeningen blijkt dat de inkomenseffecten voor iemand met lage zorgkosten (500 euro) variëren van 2 tot 4,5 procent. Een alleenstaande in de bijstand gaat er bijvoorbeeld 4% op achteruit, dit is een verlies van 560 euro per jaar.
De inkomenseffecten van iemand met hoge zorgkosten (1000 euro) variëren van 2,5 tot 8,5 procent. Bij het wegvallen van de compensatie voor het eigen risico wordt het inkomensverlies nog eens 0,5% hoger.
Gemeenten krijgen extra zorgtaken
Het is de bedoeling dat gemeenten deze inkomensverliezen gaan compenseren. Zij krijgen van het kabinet extra budget om chronisch zieken en gehandicapten te ondersteunen. Het Nibud kan gemeenten ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes bij de verdeling van dit budget. Het Nibud heeft veel ervaring op het gebied van inkomensondersteuning voor huishoudens met een laag inkomen. Het Nibud is al met diverse gemeenten in gesprek om te bekijken hoe gemeenten op een verantwoorde wijze aan inkomensondersteuning kunnen doen bij mensen met een zorgvraag.
Bron: Nibud
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99