* Algemene heffingskortingen
Het kabinet geeft in dit wetsvoorstel BP2014 uitvoering aan de genoemde elementen door enerzijds de maxima van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting te verhogen, onder meer op grond van de in het regeerakkoord voorziene stapsgewijze verhoging van de arbeidskorting, oplopend tot € 500 in 2017 (in prijzen 2013). Anderzijds wordt de algemene heffingskorting met ingang van 1 januari 2014 in drie jaarlijkse stappen inkomensafhankelijk afgebouwd, vanaf 2015 tot nihil, en wordt de arbeidskorting voor hoge inkomens in drie jaarlijkse stappen verder afgebouwd tot uiteindelijk nihil in 2016.
* Afbouw aftrektarief (52%)
Vanaf 2014 wordt het maximale aftrektarief waartegen mensen hun hypotheekrente kunnen aftrekken in 28 jaarlijkse stappen van een half procentpunt teruggebracht naar uiteindelijk 38 procent.
Uit aangiftegegevens blijkt dat circa 23% van de huiseigenaren met hypotheekrenteaftrek een belastbaar inkomen hebben in de tweede schijf. Voor circa 43% van de huiseigenaren valt het belastbaar inkomen in de derde schijf en voor circa 17% van de huiseigenaren in de vierde schijf. Het tarief in de tweede en derde schijf is 42%.
* Nationale Hypotheekinstelling (NHI)
Het kabinet onderzoekt of de overheid een rol kan spelen bij het ontwikkelen van een nieuw financieringkanaal voor NHG-hypotheken (de Nationale Hypotheekinstelling).
Uitgangspunt is dat dit niet leidt tot een toename van materiële risico’s voor de overheid en dat dit in overeenstemming is met de Europese regels voor staatssteun.
De Nederlandse Hypotheek Instelling moet er binnen een jaar kunnen zijn. Dat verwacht Tjerk Kroes die op verzoek van het kabinet heeft onderzocht of zo'n instelling haalbaar is. Via de Nationale Hypotheek Instelling moeten grote investeerders makkelijk kunnen beleggen in de Nederlandse hypotheekmarkt. Hierdoor kunnen Nederlanders makkelijker een hypotheek afsluiten en misschien zelfs goedkoper.
Kredietbeoordelaar Fitch kritisch
Het zou de banken meer lucht moeten verschaffen, maar volgens Fitch is dit maar nauwelijks het geval. Voor de kredietwaardigheid van de banken maakt het weinig uit, zegt Fitch. ,,We geloven niet dat de financieringskosten voor banken materieel lager zullen worden, door deze maatregel."
,,Loan-to-deposit ratios van de binnenlandse activiteiten van de grootste Nederlandse banken zitten tussen de 130% en de 150%, ondanks dat de particuliere spaartegoeden een indrukwekkende 45% stegen tussen eind 2006 en medio 2013. De ratio's zullen in de nieuwe structuur niet veranderen, waardoor de banken nog steeds kwetsbaar blijven voor de sentimenten onder beleggers", zo legt Fitch uit waarom 'funding-kosten' volgens het bureau niet lager zullen worden met een NHI voor de grote Nederlandse banken. [Bron: De Telegraaf]
* Energiebesparing
Voor huiseigenaren zet het kabinet in op een fonds dat met gunstige leningen investeringen in energiebesparing stimuleert. Hiervoor stelt het kabinet in 2013 50 miljoen euro en 2014 135 miljoen euro beschikbaar. Voorwaarde is dat marktpartijen meefinancieren zodat de investering in het fonds uitkomt op 740 miljoen euro. Het fonds houdt zichzelf na de oprichting in stand uit renten en inkomsten (het is 'revolverend').Naar verwachting zullen in het najaar van 2013 bewoners en eigenaren van huizen een beroep op het fonds kunnen doen.
* Verlaagde BTW tarief
Tot maart 2014 geldt het lage BTW-tarief voor verbouwing en renovatie. Op 1 maart 2014 gaat het BTW-tarief voor verbouwing en renovatie weer omhoog, van 6 procent naar 21 procent .
* Verhuisregeling terug naar 2 jaar
In 2013 is de mogelijkheid tot dubbele hypotheekrenteaftrek nog mogelijk als belastingplichtige zijn oude woning nog niet heeft verkocht.
In 2013 is deze periode gemaximeerd op 3 jaar; in 2014 maximaal 2 jaar.
* Verlenging crisisheffing:
De voor het jaar 2013 geldende pseudo-eindheffing van 16% over lonen voor zover die in het voorgaande jaar méér dan 150.000 euro bedroegen (ook wel crisisheffing genoemd) gaat ook in 2014 gelden.
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99