Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
30 sep 2013 Nieuws

Waardebepaling WOZ of taxatie, bij overgang naar box 3?

Belanghebbende heeft in 2007 een andere woning gekocht en de oude woning in de verhuur gedaan. Het gevolg was dat deze woning naar box 3 overging, maar relatie had hier niet tijdig aandacht aan besteed. In een rechtzaak wordt hier op ingegaan.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Vindplaats Rechtbank Zeeland-West-Brabant 2 juli 2013 AWB13/876.

Eigenwoningreserve
Bij de vervreemding van een eigen woning wordt het vervreemdingssaldo eigen woning toegevoegd aan de EWR. Onder vervreemdingssaldo eigen woning wordt verstaan de waarde van de tegenprestatie bij de vervreemding van een eigen woning, verminderd met de kosten ter zake van die vervreemding en verminderd met de eigenwoningschuld voor de woning. Indien bij een vervreemding een tegenprestatie ontbreekt, wordt als tegenprestatie aangemerkt de waarde die ten tijde van de vervreemding in het economische verkeer aan de woning kan worden toegekend. De EWR komt uiteindelijk in mindering op de EWS. Dat feitelijk geen overwaarde is gerealiseerd omdat de woning niet is verkocht, doet aan de toepassing van artikel 3.119a Wet IB niet af.

Aandachtspunten voor de adviseur
Belanghebbende gaat in deze casus permanent verhuren. Ook bij tijdelijke verhuur (in afwachting van verkoop), is de WOZ-waarde bruikbaar.

Het is altijd mogelijk om met behulp van een taxatierapport aan te tonen dat de waarde op moment van overgang lager is dan de WOZ-waarde.

Ten slotte
Als deze casus in 2013 (of later) zou spelen, valt de woning de eerste drie maanden van 2013 in box 1 (eigenwoningforfait en hypotheekrenteaftrek). Daarna wordt de woning (vanaf 1 januari 2014) tot het vermogen van box 3 gerekend.

Lees ook…

Tijdelijke verhuur en terugkeer naar box 1

Een woning die in de verkoop staat en op grond van de Leegstandswet tijdelijk wordt verhuurd (woning gaat dan naar box 3), kan onder voorwaarden terugkeren naar box 1.
In een eerder artikel (Tijdelijke verhuur stoppen voor 1 januari 2014) hebben wij de lezers er op gewezen dat dit mogelijk tot fiscale problemen kan leiden.
Wij hebben daarom de Kennisgroep van de Belastingdienst benaderd met de vraag of er 'reparatie'wetgeving volgt.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

30 sep 2013

Laatst gewijzigd

30 sep 2013

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.