Financieringsgat
Nederland kent een financieringsgat (het verschil tussen uitstaande hypotheken en uitstaand spaargeld) van ongeveer 350 miljard euro. Dit komt omdat Nederlanders, meer dan in andere landen, voor hun pensioen en hypotheek sparen bij andere financiële instellingen (pensioenfondsen en verzekeraars). Voor de financiering van de hypotheekmarkt zijn banken voor een belangrijk deel aangewezen op de kapitaalmarkt (onder meer middels securitisaties).
Dijsselbloem is van mening dat verzekeraars een belangrijke rol kunnen spelen in het financieren van de Nederlandse hypotheekschuld, zowel op directe als indirect wijze. DNB heeft onlangs bericht dat levensverzekeraars hun hypotheekportefeuille de afgelopen twee jaar met 28% hebben uitgebreid.7 Op deze wijze dragen verzekeraars direct bij aan het financieren van de Nederlandse hypotheekschuld.
WFT
Ook stelt het verbond voor om door verzekeraars zelf verstrekte hypotheken in het huidige, op de Wft gebaseerde toezicht, te zien als langdurige beleggingen in plaats van korte termijn beleggingen. In het position paper staat dat verzekeraars investeren in hypotheken met de insteek deze beleggingen tot het eind van de looptijd aan te houden en niet tussendoor te verkopen. Men wil bij de waardering van hypotheken rekening houden met de verwachte toekomstige ontvangsten. Echter de renteontvangsten zijn na het einde van de rentelooptijd onzeker. Wanneer een klant een hypotheek afsluit bij een verzekeraar met een rentelooptijd van vijf jaar, dan is de feitelijke contractduur van de verstrekte hypotheek vijf jaar. Daarna kan de klant immers zonder contractueel beletsel er voor kiezen om van hypotheekverstrekker te wisselen. Wanneer de klant het nieuw aangeboden rentetarief niet aantrekkelijk vindt, kan de klant de hypotheek opzeggen en bij een andere hypotheekaanbieder afsluiten. In het huidige Wft toezicht is aangesloten op de boekhoudregels en wordt uitgegaan van de rentelooptijd van de hypotheek. Wanneer een verzekeraar meer verwachte rendementen wil meenemen in de berekening van de boekhoudkundige waarde van de hypothekenportefeuille dan kan die verzekeraar er voor kiezen om voor de consument aantrekkelijke lange termijn rentetarieven aan te bieden zodat er meer hypotheken worden afgesloten met een lange termijn rentelooptijd.
Klik hier voor 'position paper' Verbond van Verzekeraars (Februari 2013, pdf, 8 pagina's, "Investeren in Nederland")
Klik hier voor 'position paper' Verbond van Verzekeraars (November 2011, pdf, 7 pagina's, "Financiering Nederlandse woningmarkt onder druk")
Zie download onderaan voor 'Reactie Minister Dijsselbloem (pdf, 7 pagina's)
Bron: Rijksoverheid / Verbond van Verzekeraars
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99