MijnFintool

Nieuws

Adfiz: Aanpassing brandregresregeling leidt tot onverzekerbare risico’s, onzekerheid en forse lastenverzwaring voor MKB-ondernemingen

In hun Algemene Ledenvergadering in juni dit jaar hebben de verzekeraars van het Verbond de definitieve wijziging van de brandregresregeling vastgesteld. Deze wijziging houdt in dat per 1 januari 2014 volledig regres zal worden genomen op bedrijven die een brand veroorzaken bij derden door onzorgvuldig handelen. Tot nu toe was het nemen van regres in deze situaties beperkt tot het bedrag van € 500.000,-. Bedrijven zullen hierdoor hun verzekerd bedrag voor aansprakelijkheid moeten verhogen. Niet alle aansprakelijkheidsrisico’s zullen te verzekeren zijn, temeer daar vaak de maximaal mogelijke schade moeilijk of niet in te schatten zal zijn. Ook blijken de brandpremies niet te worden verlaagd terwijl de premies voor de aansprakelijkheidsverzekering van de MKB-ondernemingen zullen stijgen.

Meer premie voor minder dekking
De wijziging van de brandregresregeling heeft niet tot gevolg dat de brandpremies naar beneden gaan. Dat is vreemd, want de brandverzekering dekt immers minder risico af dan voorheen. De verzekeraars voeren daarop aan dat de premies eerder omhoog zouden moeten. Het aantal grote branden stijgt, zo zeggen zij. De intermediaire makelaars constateren echter in hun praktijk dat er in de markt voor brandverzekeringen nog voldoende ruimte is voor concurrentie.

Veel verzekerden en zeker de bedrijven die brandgevaarlijke werkzaamheden uitvoeren, zullen het verzekerd bedrag op hun aansprakelijkheidsverzekering moeten verhogen door de wijziging van de brandregresregeling. Daar komt bij dat het in de praktijk niet mogelijk zal blijken via de aansprakelijkheidsverzekering de risico’s volledig af te dekken die niet meer gedekt zijn door wijziging van de brandregresregeling.

Maatschappelijke belang
Verzekeraars voeren aan met deze wijziging juist het maatschappelijk belang te dienen. Zo zeggen zij preventief gedrag te willen bevorderen. Iemand die door onzorgvuldig handelen brand veroorzaakt, moet zelf voor de gevolgen opdraaien. In theorie is hier weinig tegen in te brengen.

Verzekeraars voeren verder aan, dat de rechter altijd de claim zal matigen tot het bedrag waartegen het bedrijf voor aansprakelijkheid verzekerd is.

Het Verbond van Verzekeraars is doof voor de bezwaren die Adfiz namens haar intermediairs tegen de wijziging van de regeling aanvoert. Nu overleg met het Verbond niets oplevert, zal Adfiz via politieke en publieke kanalen dit gedrag van de verzekeraars ter discussie stellen.

Bron: Adfiz

 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

15 okt 2013

Laatst gewijzigd

15 okt 2013

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1