Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
12 sep 2019 Nieuws

Vraag naar cyberverzekering gaat hoge vlucht nemen

Het Verbond van Verzekeraars heeft een position paper ‘Virtuele risico’s, echte schade’ uitgebracht (zie download). Een bedrijfsdekking voor cyberrisico’s zal op korte termijn net zo normaal zijn als een brand- of aansprakelijkheidsverzekering. De bedrijfscontinuïteit kan net zo goed door cyberrisico’s in gevaar komen als door een brand of diefstal. De kosten van cyberincidenten lopen in Nederland nu al in de miljarden euro’s per jaar. Verzekeraars zullen de komende jaren in rap tempo cyberverzekeringen ontwikkelen en op de markt brengen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars in zijn position paper ‘Virtuele risico’s, echte schade’. Directeur Leo de Boer van het Verbond overhandigt vandaag het eerste exemplaar aan directeur cybersecurity Wil van Gemert van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in de campagneweek Alert Online. Het Verbond is partner van de campagne en participeert in het Informatieknooppunt Cybersecurity van het NCSC, onderdeel van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Zie onderaan voor download 'paper' (pdf, 10 pagina's)

Nog weinig cyberpolissen
Cyberrisico’s ontstaan als gevolg van moedwillige aanvallen van buitenaf (hackers, virussen), al dan niet opzettelijke menselijke fouten of technisch falen. TNO schat de jaarlijkse schade door cybercrime in Nederland op 10 miljard euro. Steeds vaker komt de vraag op of cyberrisico’s ook verzekerbaar zijn. In de Verenigde Staten zijn verzekeraars daar al ver mee, in Nederland zijn er nog maar weinig cyberpolissen op de markt.
 
In de deze week gepresenteerde nieuwe Nationale Cybersecurity Strategie van het NCSC wordt geconstateerd dat verzekeraars een belangrijke rol kunnen spelen bij het verzekeren van cyberrisico’s. Daarnaast kunnen verzekeraars – met hun kennis van risico’s en preventie –  bedrijven helpen met het optuigen van goed preventief beleid. Bijvoorbeeld door het opstellen van een zogeheten ‘incident response plan’ om schade te beperken. Een onderdeel van een dergelijk plan kan zijn dat na een cyberincident een jurist adviseert welke autoriteiten ingelicht moeten worden. Ook bevat het een plan van aanpak voor communicatie.
 
Nieuwe verzekeringsvragen
De cybermarkt brengt nieuwe verzekeringsvragen met zich mee. Materiële schade – zoals een brand in de serverruimte – wordt via traditionele verzekeringen gedekt. Schade aan data wordt echter zelden gezien als materiële schade. Reguliere aansprakelijkheidsverzekeringen bieden doorgaans ook alleen dekking voor zaak- en letselschade, niet voor financieel nadeel als gevolg van een digitaal incident. In het position paper constateert het Verbond dat geen enkele traditionele verzekering een goede dekking biedt voor cyberincidenten.
 
Cyberverzekeringen zijn op dit moment vooral interessant voor bedrijven die in sterke mate afhankelijk zijn van ict-systemen en/of veel gegevens beheren. Dat geldt voor zowel kleine als grote bedrijven. Een webwinkel beschikt bijvoorbeeld al gauw over duizenden contacten. Online verkoop van producten en diensten is nu al goed voor 65,9 miljard euro per jaar, bleek onlangs uit onderzoek van een aantal brancheverenigingen, waaronder het Verbond. Naar verwachting neemt dat binnen een paar jaar toe tot ruim 70 miljard euro.

Bron: Verbond van Verzekeraars

 

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

EU-cyberagentschap wil meldingsplicht banken

Het EU-agentschap voor veiligheid van netwerken en informatie (Enisa) wil een meldingsplicht voor incidenten in het bancaire verkeer, zodat het beleid daar beter op kan worden afgestemd. Nu melden banken problemen niet uit concurrentie-overwegingen.

DigiD getroffen door DDoS-aanval

Sinds dinsdagavond is DigiD door een zogenoemde DDoS-aanval niet meer of moeilijk toegankelijk. Dat meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag. Bij veel overheidswebsites is een DigiD code nodig, wat door de DDoS aanval mogelijk tot problemen kan leiden. Volgens het ministerie zijn persoonlijke gegevens van DigiD-gebruikers niet gekraakt. .

Plasterk: DigiD wordt vervangen door veiliger eID-systeem

Er komt een nieuw eID dat in persoon moet worden afgehaald en een chip bevat. De kogel is door de kerk. DigiD wordt vervangen door een veiliger systeem. Het huidige systeem is niet veilig genoeg voor de toekomst, zo meldt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Antwoorden Dijsselbloem inzake de digitale poliskluis

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft eerder vragen van de Tweede Kamer over de digitale poliskluis beantwoord. Een dergelijk digitaal overzicht van lopende verzekeringen kan de consument helpen bij het tegengaan van oververzekering en onderverzekering. In de bijlage de vragen en antwoorden.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

31 okt 2013

Laatst gewijzigd

12 sep 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.