De uitkeringsgerechtigde krijgt dan te maken met de ‘kostendelersnorm’: naar mate meer mensen in een huis wonen, ontvangt iedere afzonderlijke uitkeringsgerechtigde een lagere uitkering omdat meer mensen de kosten delen. Als een van hen werk vindt en deze persoon niet gehuwd is of een gezamenlijk huishouden voeren, wordt het inkomen hieruit niet verrekend met de overige uitkeringen in het huishouden, omdat werk moet lonen. De kostendelersnorm gaat behalve in de bijstand, ook gelden in de AOW, Anw, IOAW, IOAZ en Toeslagenwet.
Het wetsvoorstel wordt vanaf 1 juli 2014 in een aantal stappen ingevoerd.
Het wetsvoorstel levert tot 2017 ruim 150 miljoen euro aan besparingen op en daarna jaarlijks ruim 250 miljoen euro.
Bron: Rijksoverheid
Download "Wetsvoorstel Wet maatregelen Wet werk en bijstand en enkele andere wetten, Memorie van Toelichting" (pdf, 105 pagina's)
Bijlagen
Advies van de Raad van State bij het wetsvoorstel Wet maatregelen Wet werk en bijstand
Nader Rapport bij het wetsvoorstel Wet maatregelen Wet werk en bijstand
Advies van de Raad voor de rechtspraak bij het wetsvoorstel Wet maatregelen Wet werk en bijstand
-------------------
Update 30 mei 2014: De kostendelersnorm in de AOW wordt met 1 jaar uitgesteld naar 1 juli 2016. De regering zal het komende jaar benutten om samen met o.a. gemeenten en Sociaal Cultureel Planbureau te bezien hoe arrangementen rond mantelzorg verder ondersteuning behoeven en om te onderzoeken wat de effecten zijn van de kostendelersnorm in de AOW op de mantelzorg.
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99