Uit de eerste meting blijkt onder andere dat Nederlanders de advieskwaliteit belangrijker vinden dan de prijs van hun advies. Ook blijkt dat Nederlanders het liefst hun advies inwinnen bij het intermediair, gevolgd door adviseurs van hypotheekwinkels. Advies van een bank of verzekeraar worden het minst gewaardeerd. Verder laat het onderzoek zien dat 80% van de Nederlanders graag, naast het advies, ook internet gebruikt.
De NIFA geeft inzicht in de beoordeling van consumenten over het advies van banken, verzekeraars, hypotheekwinkels en tussenpersonen. De NIFA kent een persoonlijk interactief online dashboard voor de adviseur. Dit dashboard geeft hem diepgaand inzicht in de beoordeling van consumenten over zijn hypotheekadvies en stelt de adviseur in staat te vergelijken met de concurrentie. De NIFA laat precies zien welke factoren van invloed zijn en hoe zwaar deze per segment wegen. Hierdoor kunnen adviseurs hun service aan klanten gericht verbeteren. Per kwartaal is deze index een momentopname over verschillende adviesaanbieders heen.
AdviceGames wil Nederlanders helpen om de slimste keuzes te maken voor hun geld. “We hebben met onze algoritmes de eindeloze data, die uit de wetenschappelijke onderzoeken komen, eenvoudig in een online dashboard toepasbaar gemaakt voor adviseurs van banken, verzekeraars, hypotheekwinkels en tussenpersonen. Zo willen wij hen in deze moeilijke huizenmarkt helpen de relatie met hun klanten te verdiepen. Het geeft hen een eenvoudige structuur om met hun omnichanneladvies de ‘hearts and minds’ van hun klanten te winnen. Daarbij ligt een bijkomend voordeel in de grote kostenverlagingen die mogelijk zijn door gericht online in te zetten, aldus Diederick van Thiel, CEO van AdviceGames.
Professor van Raaij, hoogleraar economische psychologie aan de Universiteit van Tilburg: “Ik denk dat we met dit onderzoek baanbrekend werk doen in het structureel verbeteren van de advisering van de Nederlandse consument. Het onderzoeksprogramma richt zich op verdere verdieping van advieskwaliteit en naar pensioenen en naar verzekeringen”.
GfK heeft het afgelopen jaar veel onderzoek gedaan naar de effecten van het provisieverbod op de adviesmarkt. “De impact op de markt hiervan is enorm. De consument is slechts bereid de helft te betalen van het bedrag dat de adviseur in rekening wil brengen. Om klanten optimaal te bedienen is het voor financieel adviseurs van groot belang om hun advieskanaal op objectieve wijze te volgen en waar nodig bij te sturen. De index die dit mogelijk maakt, is vanaf nu beschikbaar”, aldus Eric Landwaart, Managing Consultant Financial Services van GfK.
Begin 2014 volgt de tweede meting en wordt bekend gemaakt wie de beste adviesorganisatie van dat moment is.
Bron: GfK
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99