Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
18 feb 2014 Nieuws

Banken komen met informatiepunt restschulden

De banken zullen begin 2014 een informatiepunt openen voor iedereen met vragen over restschulden en de mogelijkheden die er zijn. Consumenten moeten straks ook terecht kunnen bij het informatiepunt met specifieke vragen. Dat geeft de banken beter zicht op de eventuele knelpunten.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken kondigde dit gisteren aan tijdens het jaarcongres van de Nederlandse Vereniging van Makelaars in Utrecht.

Geen belemmering
De beleving bij veel mensen is dat banken niet thuis geven als het gaat om het afsluiten van een hypotheek als sprake is van en restschuld. Aan die beleving willen de banken wat doen, zei Buijink.
 
'Een restschuld hoeft in veel gevallen geen belemmering te zijn om te verhuizen,” zei Buijink. “Banken kunnen een restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek en doen dit ook. Dat kan uiteraard alleen als het inkomen van een klant dat toelaat.'

Empowerment by information
Voor de consument is van belang beter te weten wat de mogelijkheden zijn, de randvoorwaarden en belangrijke uitgangspunten. De banken willen graag beter weten wat en speelt bij de klant, zei hij. 'Het informatiepunt moet dus iedereen sterker maken: empowerment by information ,' aldus Buijink.
 
Hij zei verder dat 'voor veel huizenbezitters met een potentiele restschuld geldt dat dit toch een uitstekend moment kan zijn om je woonwensen te realiseren. Natuurlijk, er kan altijd een beter moment komen. Maar het is in ieder geval een goed moment, ook voor starters.'

Bron: NVB

Lees ook…

Voorwaarden voor het meefinancieren van de restschuld onder NHG zijn bekend gemaakt

Per 1 januari 2014 wordt de mogelijkheid gecreëerd om restschulden onder strikte voorwaarden met NHG mee te financieren. Daarnaast wordt er een eigen risico ingevoerd op nieuwe NHG-leningen. Verder is overeenstemming bereikt over de toekomstige ontwikkeling van de NHG-kostengrens op de langere termijn. Na 2016 wordt de NHG-kostengrens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Net zoals in de periode vóór de tijdelijke verhoging van de kostengrens in juli 2009 wordt de NHG weer gericht op woningen tot een gemiddelde prijs. In de tussenliggende periode wordt de grens geleidelijk omlaag gebracht van € 265.000 in juli 2014, naar € 245.000 in juli 2015 en naar € 225.000 in juli 2016.

Aftrek rente bij restschuld

Verkoopt u uw woning met verlies? Vanaf 2013 kunt u de rente en kosten voor een restschuldlening maximaal 10 jaar van de belasting aftrekken. Dit is een tijdelijke regeling. Het kabinet komt hiermee huiseigenaren tegemoet die bij verkoop van hun woning een restschuld over houden.

NVVK en hypotheekverstrekkers slaan met Schakel! handen ineen

Vanaf vandaag gaat Schakel! van start. Schakel! is een samenwerkingsverband tussen de NVVK, de brancheorganisatie van schuldhulpverlening, en een aantal hypotheekverstrekkers. De samenwerking heeft tot doel eigen woningbezitters met betalingsproblemen beter de weg te wijzen en van dienst te zijn.

NVB lanceert informatiepunt restschulden

Vandaag (10 februari) opent NVB-voorzitter Buijink samen met minister Blok voor Wonen en Rijksdienst het NVB informatiepunt restschulden. Het informatiepunt is een interactieve website waar consumenten terecht kunnen met al hun vragen over restschulden.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

19 nov 2013

Laatst gewijzigd

18 feb 2014

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.