Het bonusplafond van 20% van de vaste beloning heeft gevolgen voor iedereen die in de Nederlandse financiële sector werkzaam is, ook in het buitenland. Het kabinet streeft naar een zo effectief mogelijke maatregel. Voor een aantal categorieën, personen en ondernemingen zijn afwijkende regels opgenomen. Op sommige onderdelen is met het oog op de effectiviteit en de internationale context ervoor gekozen om aan te sluiten bij de Europese regels.
Naast het bonusplafond bevat het wetsvoorstel onder meer de volgende maatregelen:
De minister van Financiën kiest bewust voor een aanpak die strenger is dan het nieuwe Europese kader voor beloningsbeleid voor banken en bepaalde beleggingsondernemingen. Dijsselbloem: “De financiële sector heeft de afgelopen jaren op verschillende momenten geleund op steun van de belastingbetaler en consumenten. De nieuwe Europese regels om beloningen aan banden te leggen, gaan wat mij betreft niet ver genoeg. Ik wil daar waar mogelijk de regels in Nederland verder aanscherpen. Excessieve bonussen en vertrekvergoedingen zijn niet meer van deze tijd.”
Perverse prikkels zoals hoge beloningen en bonussen worden wereldwijd gezien als één van de oorzaken van de financiële crisis. Variabel belonen kan sturend werken en een bedreiging vormen voor bijvoorbeeld de langetermijnresultaten en de continuïteit van de financiële onderneming. Ook bestaat het risico op het manipuleren van kortetermijnresultaten. Het wetsvoorstel beloningsbeleid staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een groter geheel van uitbreidingen en aanscherpingen van regelgeving en toezicht naar aanleiding van de financiële crisis. De consultatie van het wetsvoorstel staat op internetconsultatie.nl. Het kabinet zet zich ervoor in deze wet op 1 januari 2015 in werking te laten treden.
Publicaties
Consultatie Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99