MijnFintool

Nieuws

Is de bodem in zicht voor de grondwaarde woningbouw?

De waardedaling van woningbouwgrond zal gemiddeld genomen afvlakken in 2014 en regionaal lopen de verschillen steeds verder uiteen, zo blijkt uit het onderzoeksrapport Outlook Grondexploitaties 2014 van adviesbureau Metrum (zie download). Waar tot dit jaar sprake was van een algeheel dalende trend in grondwaarden, worden de regionale verschillen na dit jaar groter. De Metrum Residex: graadmeter voor grondwaarde woningbouw geeft ieder kwartaal een landelijk gemiddelde voor de grondwaarde woningbouw. Prognoses voor de ontwikkeling van VON-prijzen en bouwkosten resulteren in een gemiddelde daling van de Metrum Residex met circa 8,0% in 2014.

Ten opzichte van 2013, waarin de Metrum Residex daalt met circa 18%, betekent dit een forse afvlakking. De belangrijkste oorzaak voor deze verbetering is het deels teruggekeerde vertrouwen en daarmee meer transacties en afvlakking van de VON-prijsdaling. Aan de kostenkant dragen de licht stijgende bouwkosten en een neutrale ontwikkeling van de aanbestedingsindex bij aan de verbetering.

De ontwikkeling van de grondwaarde voor woningbouw in de komende jaren is vooral afhankelijk van ontwikkeling van VON-prijzen, dit wordt sterk beïnvloed door de regionale woningmarkt, economie en demografie. Of de grondwaarde ten behoeve van nieuwbouwwoningen het komend jaar gaat dalen, stabiliseren of stijgen, verschilt per regio. In regio's met een sterke woningmarkt trekt de vraag inmiddels weer aan, op de toplocaties kan de grondprijs zelfs weer licht stijgen als gevolg van schaarste. In zwakkere regio's, gelegen aan de randen van Nederland, houdt de malaise voorlopig aan.

In het onderzoeksrapport Outlook Grondexploitaties 2014 (pdf, 29 pagina's) brengt Metrum de toekomstige ontwikkeling in beeld van deze en andere kosten- en opbrengstenparameters in de grondexploitatie. Metrum signaleert dat werkelijke marktontwikkelingen in verminderde en vertraagde vorm zichtbaar zijn in kosten- en opbrengstenposten in een grondexploitatie. Dit verschijnsel wordt smoothing en lagging genoemd en speelt met name bij de bepaling van grondprijzen. Een gebrek aan vergelijkbare transacties, boekhoudkundige regels voor grondexploitaties (BBV) en ingesleten routines zijn hier de oorzaak van.

 

Bron: Metrum

Modules & dossiers

Opvoerdatum

17 dec 2013

Laatst gewijzigd

20 dec 2013

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1