Ten opzichte van 2013, waarin de Metrum Residex daalt met circa 18%, betekent dit een forse afvlakking. De belangrijkste oorzaak voor deze verbetering is het deels teruggekeerde vertrouwen en daarmee meer transacties en afvlakking van de VON-prijsdaling. Aan de kostenkant dragen de licht stijgende bouwkosten en een neutrale ontwikkeling van de aanbestedingsindex bij aan de verbetering.
De ontwikkeling van de grondwaarde voor woningbouw in de komende jaren is vooral afhankelijk van ontwikkeling van VON-prijzen, dit wordt sterk beïnvloed door de regionale woningmarkt, economie en demografie. Of de grondwaarde ten behoeve van nieuwbouwwoningen het komend jaar gaat dalen, stabiliseren of stijgen, verschilt per regio. In regio's met een sterke woningmarkt trekt de vraag inmiddels weer aan, op de toplocaties kan de grondprijs zelfs weer licht stijgen als gevolg van schaarste. In zwakkere regio's, gelegen aan de randen van Nederland, houdt de malaise voorlopig aan.
In het onderzoeksrapport Outlook Grondexploitaties 2014 (pdf, 29 pagina's) brengt Metrum de toekomstige ontwikkeling in beeld van deze en andere kosten- en opbrengstenparameters in de grondexploitatie. Metrum signaleert dat werkelijke marktontwikkelingen in verminderde en vertraagde vorm zichtbaar zijn in kosten- en opbrengstenposten in een grondexploitatie. Dit verschijnsel wordt smoothing en lagging genoemd en speelt met name bij de bepaling van grondprijzen. Een gebrek aan vergelijkbare transacties, boekhoudkundige regels voor grondexploitaties (BBV) en ingesleten routines zijn hier de oorzaak van.
Bron: Metrum
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99