Stabiel optimisme over economie, financiën en eigen beleggingen
De particuliere belegger lijkt rustig het nieuwe jaar in te gaan. Was het sentiment over de economische situatie in Nederland in november al gematigd positief, dat blijft het in december. Ook het oordeel over de eigen financiële situatie en de ontwikkeling van de eigen beleggingsportefeuille verandert niet wezenlijk. Wel is opvallend dat over de eigen toekomstige financiële situatie structureel behoudender wordt gedacht dan over de economische situatie in het algemeen. Zo verwacht 53% dat de Nederlandse economie erop vooruit zal gaan de komende drie maanden, terwijl slechts 23% eenzelfde positieve verwachting heeft over de eigen situatie.
Henry van Heijster, investment manager bij het ING Investment Office: “Dat de trend in het beleggersvertrouwen stijgend blijft, lijkt mij terecht. Wij verwachten dat in 2014 de bedrijfswinsten zullen stijgen, al zal dat per regio en per bedrijfssector verschillen. Voor de Verenigde Staten verwachten we een gemiddelde stijging van 9% tot 11% en in Europa zelfs 12% tot 15%. Dus als de reële rentes niet al te snel oplopen – wat ik verwacht – moet je het vooral van aandelen hebben. Ik denk dan ook dat de beleggers het goed zien als een overgrote meerderheid van 91% nieuw geld in aandelen wil steken.”
Fed-besluit tapering positief ontvangen
“Aan het lange wachten is een eind gekomen, de Fed heeft besloten de steunmaatregelen langzaam af te bouwen. De aangekondigde langzame afbouw veroorzaakte wereldwijd opluchting. Ook het feit dat Bernanke aangaf dat er voorwaarden worden gesteld voor verdere afbouwing zorgde voor rust onder beleggers.” aldus Van Heijster.
Dertiende maand weinig gebruikt om te beleggen
De afgelopen jaren was de crisis merkbaar door het verdwijnen van financiële extraatjes. Ook de dertiende maand staat onder druk. Kreeg in 2010 nog een op de drie beleggers een dertiende maand, anno 2013 is dit er nog één op de vier. Van het geld gaat gemiddeld 39% naar een spaarrekening, met 10% worden schulden afbetaald en slechts 9% wordt belegd.
Verwachtingen voor 2014
De verwachtingen voor 2014 zijn wat minder hoog gespannen dan op basis van de rendementen in 2013 wellicht zou mogen worden verwacht. Waar in 2013 gemiddeld 9% rendement werd behaald, verwachten beleggers komend jaar iets minder te mogen bijschrijven. Voor aandelen verwacht meer dan de helft van de beleggers een rendement van 0-5%; 27% gaat uit van 5-10%, terwijl 10% een negatief rendement verwacht. Voor Europese staatsobligaties ligt de verwachting bij bijna twee derde van de beleggers op een rendement van 0-2% en bij een vijfde op 2-4%; eveneens een vijfde denkt dat het rendement negatief zal zijn.
Van Heijster: “Wij snappen de behoudende verwachting van beleggers heel goed, maar het ING Investment Office is toch iets positiever. Wij gaan in ons basisscenario uit van 10% rendement op aandelen. Obligaties blijven hierin wel achter, met een verwacht rendement van 1%. Voor Europese staatsobligaties, zoals die van Nederland, verwachten we zelfs een licht negatief rendement. Weliswaar geeft een 10- jarige Nederlandse lening 2,2% rente maar door de verwachte rentestijging kan de koers van deze lening met een groter percentage dalen.”
Hoge verwachting over rendement opkomende markten
Kijkend naar de verwachtingen per regio valt op dat opkomende markten hoog scoren. Maar liefst 56% zet ze op nummer één als het gaat om de verwachting van het hoogste rendement in 2014. Bij een op de vijf zijn ze een goede tweede. Bij 17% staat Japan op één en 14% denkt dat in de VS het meest te behalen is. Europa staat slechts bij 12% van de beleggers op de eerste plaats. Van Heijster: “De waardering van opkomende markten is des te opvallender wanneer je bedenkt dat deze categorie als enige van deze vier het afgelopen jaar een negatief rendement heeft gemaakt. Daardoor zijn waarderingen relatief echt laag geworden en verwachten we in 2014 een inhaalrace.”
Bron: ING
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99