MijnFintool

Nieuws

Huishoudens, 2000-2013

De relatief sterkste groei van het aantal huishoudens tussen 2000 en 2013 deed zich voor onder de eenouderhuishoudens. Het aantal paren bleef min of meer gelijk. In 2013 woonden er in Nederland gemiddeld 2,2 personen per huishouden, meldt Compendium voor de Leefomgeving.

Gemiddeld huishouden steeds kleiner
Al lange tijd groeit het aantal huishoudens in Nederland sneller dan het aantal inwoners. De gemiddelde omvang van huishoudens is dan ook afgenomen, van 2,3 personen in 2000 tot 2,2 personen in 2013. Nederland telt nu ruim 7,6 miljoen huishoudens, 0,8 miljoen meer dan tijdens de eeuwwisseling. Daarmee is het aantal huishoudens ongeveer twee keer zo snel gegroeid als het aantal inwoners.
De forse groei van het aantal huishoudens komt vooral doordat steeds meer mensen alleen wonen. Sinds de eeuwwisseling is het aantal eenpersoonshuishoudens met ruim een half miljoen toegenomen. Het aantal paren, al dan niet met kinderen, bleef min of meer gelijk. Binnen deze groep vond wel een zeer sterke verschuiving plaats van gehuwde paren met kinderen naar niet-gehuwde paren met kinderen.

Aantal eenoudergezinnen fors gestegen
De naar verhouding sterkste groei van het aantal huishoudens deed zich voor in de categorie eenouderhuishoudens. In dertien jaar tijd steeg het aantal eenouderhuishoudens met 138.000 tot 522.000 (in 2013), een toename van 36%.

Snelle toename alleenstaande mannen
Niet alleen neemt het aantal alleenstaanden al lange tijd toe, maar ook hun aandeel in de bevolking groeit. In de afgelopen tien jaar is het percentage alleenstaanden naar verhouding het sterkst toegenomen onder jonge en middelbare mannen. Op 27-jarige leeftijd wonen nu drie op de tien mannen alleen. Omdat vrouwen eerder het ouderlijk huis verlaten en wat vaker vanuit huis gaan samenwonen, wordt het hoogste aandeel onder vrouwen al op 23-jarige leeftijd bereikt. Door relatievorming daalt dit aandeel bij mannen tot ongeveer 70-jarige leeftijd. Daarna zet een gestage toename in. Bij vrouwen neemt het aandeel alleenstaanden al vanaf ongeveer 43-jarige leeftijd toe, eerst vooral door scheiding en vervolgens vooral door verweduwing. Op hogere leeftijd staan vrouwen veel vaker alleen dan mannen. Zo is ruim 60% van de 85-jarige vrouwen alleenstaand, tegen slechts nog geen 30% van de even oude mannen.

Bron: Compendium voor de Leefomgeving

Modules & dossiers

Opvoerdatum

27 jan 2014

Laatst gewijzigd

27 jan 2014

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1