In het kader van stadsvernieuwing zijn in de periode voor de eeuwwisseling tienduizenden oude corporatiewoningen met funderingsproblemen vervangen door nieuwbouw. Mede hierdoor zijn het nu verhoudingsgewijs vaker particuliere woningeigenaren die te maken hebben met funderingsschade.
Extra hypotheekruimte
Het kabinet heeft de hypotheeknormen verruimd voor noodzakelijke woningverbetering waartoe funderingsherstel gerekend mag worden. Hiermee is het mogelijk af te wijken van de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde (Loan-to-value ratio). Door deze extra ruimte blijkt dat woningeigenaren het noodzakelijke herstel goed kunnen financieren. Voorwaarde bij de financiering is dat in de desbetreffende woonplaats een gemeentelijke vangnetregeling beschikbaar is.
Funderingsclausule
Het nieuwe model-koopcontract zal een funderingsclausule bevatten wat toegepast dient te worden op moment dat er iets met de fundering aan de hand kan zijn. Dit nieuwe model-koopcontract wordt naar verwachting per 1 juni 2014 ingevoerd en zal worden gehanteerd door alle leden van NVM, VBO Makelaar, Vastgoedpro en Vereniging Eigen Huis.
Financiering van funderingsherstel
Download hier het rapport van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) over de financiering van herstel (pdf, 28 pagina's) van door vocht aangetaste funderingen van woningen. Het KCAF is inmiddels een centraal punt waar op een laagdrempelige manier bewoners en gemeenten terecht kunnen voor onafhankelijke kennis en informatie. Het gaat om kennis over het voorkomen, herkennen, herstellen en financieren van funderingen die door bijvoorbeeld paalrot zijn aangetast.
Kamerbrief funderingsproblematiek
Brief van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer over problemen met houten paalfunderingen (paalrot).
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99