Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
18 feb 2014 Nieuws

Meer geld voor kennis funderingsproblemen

Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) ontvangt van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) nogmaals € 125.000 om de kennis over het voorkomen, herstellen en financieren van funderingsproblemen verder te verspreiden. Schade aan de fundering komt zowel voor bij koopwoningen als huurwoningen. De schattingen van het aantal woningen die te maken hebben met grondwaterproblematiek en daardoor schade aan de fundering kunnen krijgen lopen sterk uiteen. Eerste uitkomsten van een onderzoek geven aan dat ongeveer 20.000 particuliere woningen in de komende 15 jaar te maken krijgen met urgente funderingsproblemen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In het kader van stadsvernieuwing zijn in de periode voor de eeuwwisseling tienduizenden oude corporatiewoningen met funderingsproblemen vervangen door nieuwbouw. Mede hierdoor zijn het nu verhoudingsgewijs vaker particuliere woningeigenaren die te maken hebben met funderingsschade.

Extra hypotheekruimte
Het kabinet heeft de hypotheeknormen verruimd voor noodzakelijke woningverbetering waartoe funderingsherstel gerekend mag worden. Hiermee is het mogelijk af te wijken van de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde (Loan-to-value ratio). Door deze extra ruimte blijkt dat woningeigenaren het noodzakelijke herstel goed kunnen financieren. Voorwaarde bij de financiering is dat in de desbetreffende woonplaats een gemeentelijke vangnetregeling beschikbaar is.

Funderingsclausule
Het nieuwe model-koopcontract zal een funderingsclausule bevatten wat toegepast dient te worden op moment dat er iets met de fundering aan de hand kan zijn. Dit nieuwe model-koopcontract wordt naar verwachting per 1 juni 2014 ingevoerd en zal worden gehanteerd door alle leden van NVM, VBO Makelaar, Vastgoedpro en Vereniging Eigen Huis.

Financiering van funderingsherstel
Download hier het rapport van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) over de financiering van herstel (pdf, 28 pagina's) van door vocht aangetaste funderingen van woningen. Het KCAF is inmiddels een centraal punt waar op een laagdrempelige manier bewoners en gemeenten terecht kunnen voor onafhankelijke kennis en informatie. Het gaat om kennis over het voorkomen, herkennen, herstellen en financieren van funderingen die door bijvoorbeeld paalrot zijn aangetast.

Kamerbrief funderingsproblematiek
Brief van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer over problemen met houten paalfunderingen (paalrot).

Bron: Rijksoverheid

 

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Ouderdomsclausule

Indien de woning ouder is dan ca. 20 jaar, betekent dit dat de eisen die aan de (bouw)kwaliteit gesteld mogen worden in het algemeen (aanzienlijk) lager liggen dan bij nieuwe(re) woningen.

Meer hypothecaire leenruimte

De jaarlijkse inkomenscriteria in de regeling hypothecair krediet worden per 1 januari 2014 aangepast op basis van het advies van het Nibud. Dat schreef minister Dijsselbloem (Financiën) en minister Blok (Wonen en Rijksdienst) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Naast de nieuwe inkomenscriteria komt er ook een afwijkingsmogelijkheid voor energieneutrale woningen en woningverbeteringen.

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.