MijnFintool

Nieuws

Woonwetten aangepast

Met de wijziging van drie woonwetten wil minister Blok (Wonen) leefbaarheidsproblemen en onrechtvaardige effecten van woningschaarste aanpakken. Een Kamermeerderheid steunt zijn plannen. De Kamer stemt op 4 maart over het wetsvoorstel tot wijziging van de Rotterdamwet en op 11 maart over de wetsvoorstellen tot wijziging van de Woningwet en de Huisvestingswet.

Schaarste
Schaarste op de woningmarkt. Slecht onderhouden panden. Leefbaarheidsproblemen in wijken en buurten. Het kabinet past de Huisvestingswet, de Woningwet en de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (de Rotterdamwet) aan om problemen rond de woningmarkt effectiever te bestrijden. Er is steun voor de plannen, maar VVD'er Van der Linde pleit wel voor een beperking van de "regeldrift". Hij wil vooral de markt zijn werk laten doen. Blijf de keuzevrijheid van de woonconsument vooropstellen, adviseert Verhoeven (D66).

De beschikbare woningen moeten eerlijk worden verdeeld
Bisschop (SGP) vindt het goed dat gemeenten meer ruimte krijgen om in te spelen op lokale woonbehoeften. Geef mensen die vanwege werk verhuizen daarbij voorrang, bepleit Van der Linde. Fritsma (PVV) wijst op de gevolgen van het huisvesten van asielzoekers: reguliere woningzoekenden worden verdrongen. Jansen (SP) wil een landelijke inschrijvingsmogelijkheid, zodat mensen die naar een andere gemeente willen verhuizen, niet opnieuw urgentie moeten opbouwen. Maar dan schrijft iedere 18-jarige zich in en hebben we geen enkel beeld van de woningbehoefte, antwoordt Blok. Hij zegt wel toe een betere regionale woonruimteverdeling te bevorderen.

De Rotterdamwet wordt uitgebreid
Met de Rotterdamwet kunnen gemeenten bepaalde groepen mensen op grond van hun lage inkomen acht jaar uitsluiten van vestiging in een bepaalde wijk. Blok erkent dat het ingrijpend is dat het nu mogelijk wordt gemaakt om de maatregel maximaal twintig jaar te laten gelden, maar hij geeft aan dat de leefbaarheid in een wijk niet van de ene op de andere dag verbetert. Een paardenmiddel, vindt Jansen. Een forse ingreep in het recht op vrije vestiging van mensen, zegt ook Verhoeven, die wijst op de bescheiden resultaten tot nu toe. Fritsma wil de maatregel uitbreiden en ook overlastgevers en criminelen verbieden om in bepaalde wijken te wonen.

Een strengere aanpak van huisjesmelkers
Met een zorgplicht, een overname van het beheer van een pand en een bestuurlijke boete kunnen gemeenten huisjesmelkers beter bestrijden. Heel goed, vindt Jansen. Monasch (PvdA) en Van der Linde bepleiten de mogelijkheid om verhuurders een verbod op te leggen op het afsluiten van nieuwe verhuurcontracten. Blok betwijfelt of zoiets in het kader van de Woningwet kan worden geregeld. Is de mogelijkheid van overname van beheer niet juist een prikkel voor eigenaren om onderhoud van hun pand achterwege te laten?, vraagt Bisschop. Blok denkt van niet. Immers, met de maatregel gaat zowel de zeggenschap als de huuropbrenst over naar de nieuwe beheerder.

Gemeenten mogen vergunning tot woningvorming invoeren
Gemeenten krijgen de mogelijkheid om voor het splitsen van een woning of het samenvoegen van woningen een vergunningplicht in te voeren. Dat met het oog op de leefbaarheid voor het splitsen van een woning een vergunning kan worden gevraagd, snapt Van der Linde, maar de noodzaak van een vergunning voor het samenvoegen van woningen ontgaat hem. Blok wijst er met Jansen op dat bij het samenvoegen van woningen relatief goedkope woningen verdwijnen en er een duurdere voor in de plaats komt. Ook dat kan in bepaalde wijken onwenselijk zijn. Maar garandeer wel de vrijheid om de eigen woning te verbouwen, zegt Van der Linde.

 

Bron: Tweede Kamer

 

 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

04 mrt 2014

Laatst gewijzigd

04 mrt 2014

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1