Een op de zes gezinnen in Nederland kampt op dit moment met schulden. "Soms komen mensen daar zelf weer bovenop, maar een heel groot gedeelte doet dat niet", zegt Peter van den Bosch, directeur van BKR. "Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld vijf jaar lang worstelen met schulden voordat zij zich melden bij de schuldhulpverlening. Met alle maatschappelijke en sociale problematiek van dien."
Gemeenten
Door een nauwere samenwerking is het mogelijk betalingsproblemen eerder bij gemeenten te signaleren en kunnen volgens Van den Bosch (BKR-directeur) veel mensen uit de schuldhulpverlening worden gehouden. De BKR-directeur verwijst daarbij naar de gemeente Amsterdam waar in 2008 een soortgelijk project is gestart. "Dat is zeer succesvol. In bepaalde gevallen bereiken ze zelfs 30 procent minder huis-uitzettingen op het moment dat er ook huurachterstanden zijn."
Samenwerking
De gegevens zullen afkomstig zijn van verzekeraars, woningbouwcorporaties en energieleveranciers. Van den Bosch benadrukt dat niet iedereen die een keer een betalingsachterstand oploopt, automatisch bij de gemeente wordt gemeld. "We moeten kijken naar verschillende indicatoren. Hoeveel schulden heeft iemand? Wat is de duur van die schuld? Wat is de hoogte van het bedrag? Zo willen we controleren of de indicaties die we zien daadwerkelijk aangeven dat iemand in de problemen zit."
Pilot
De start van de pilot staat over een paar weken gepland om in een aantal gemeenten van start te gaan. Bij het ministerie van Sociale Zaken heeft BKR daartoe een subsidieverzoek ingediend. Van den Bosch is optimistisch. "Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft het in december aangekondigd in de Kamer en die heeft daar positief op gereageerd. We hopen dus dat die subsidieaanvraag zo snel mogelijk wordt goedgekeurd, zodat wij aan de slag kunnen."
Bron: BNR
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99