Nieuwe wet
Officiële bezwaarprocedures zijn tot nu toe alleen mogelijk tegen te hoge WOZ-waardes. Later dit jaar gaat een wet in die het ook mogelijk maakt om formeel bezwaar aan te tekenen tegen een te lage WOZ-waarde. De exacte ingangsdatum van die wet is nog niet bekend, maar de Tweede Kamer en Eerste Kamer hebben er al wel mee ingestemd.
Wat raadt de Waarderingskamer belanghebbenden aan?
De Waarderingskamer raadt belanghebbenden aan om wanneer zij denken dat de WOZ-waarde te hoog of te laag is, contact op te nemen met de gemeente door middel van bellen, een email of een brief. In een informeel telefoongesprek kan de belanghebbende makkelijk uitleggen waarom de WOZ-waarde mogelijk niet juist is en kan de gemeente snel tot een oplossing komen. Maar ook het indienen van een formeel bezwaarschrift is niet moeilijk. Overigens moet de belanghebbende wel beseffen dat een hogere WOZ-waarde automatisch tot hogere belastingaanslagen leidt.
Jurisprudentie
De Rechtbank Den Haag (ECLI:NL:RBDH:2014:1534) oordeelde, in lijn met de uitspraak van het Gerechtshof ’s-Gravenhage ECLI:NL:GHSGR:2011:BP0105, dat de gemeente het bezwaar tegen een te lage WOZ-waarde terecht niet-ontvankelijk had verklaard.
De uitspraak ontslaat de gemeenten niet van de plicht om de kwaliteit te bewaken door het bezwaar inhoudelijk te beoordelen.
Handig:
Begrippenlijst WOZ
Bron: Vereniging Eigen Huis / Waarderingskamer
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99