MijnFintool

Nieuws

Nieuwe wijkbewoners onderschatten inbraakrisico

Mensen die pas in een wijk zijn komen wonen, schatten het inbraakrisico veel lager in dan mensen die er al langer wonen. Net na de verhuizing gaat het om een verschil in de risico inschatting van 30 procent. Oorzaak is het beperkte beeld dat nieuwe bewoners van woninginbraken in hun wijk hebben. Pas tien jaar na de verhuizing is het verschil in risicoperceptie grotendeels verdwenen. Dit blijkt uit onderzoek (zie link voor download) van economen Martin Salm en Ben Vollaard van Tilburg University.

Opvallend is dat het verschil in risicoperceptie zowel te zien is bij verhuizingen naar een wijk met een hoger criminaliteitsniveau dan in de oude woonomgeving, als bij verhuizingen naar een wijk met een lager criminaliteitsniveau. Nieuwe mensen in een wijk schatten het lokale inbraakrisico in eerste instantie dus altijd gunstiger in dan de bestaande bewoners.

Beeldvorming
Verklaring voor de vertekening in de risico inschatting is de manier waarop mensen zich een beeld vormen van het inbraakrisico in de wijk. Dit beeld lijkt vooral te zijn gebaseerd op indrukken van en ervaringen met inbraak in de directe woonomgeving, bijvoorbeeld door verhalen van buren of eigen ervaring met inbraak. Iemand die net is verhuisd, heeft nog weinig indrukken en ervaringen opgedaan. De risico inschatting is daarom laag. Mettertijd doen mensen meer indrukken en ervaringen op. Hierdoor wordt het verschil in risico inschatting met mensen die al veel langer in de wijk wonen kleiner.
Het onderzoek is gebaseerd op gegevens uit de Integrale Veiligheidsmonitor. De totale steekproef omvat meer dan een half miljoen personen.

Inbraakpreventie
De bevinding dat de risicoperceptie zich maar langzaam aanpast is van belang voor het inbraakpreventiebeleid van politie, gemeenten en Rijk. “Niet alleen de risicoperceptie van recent verhuisden kan hierdoor voor langere tijd vertekend zijn, hetzelfde kan gelden voor degenen die te maken hebben met een plotselinge stijging in het inbraakrisico in de buurt”, aldus Vollaard.  “Het onderzoek onderstreept het belang van het ontsluiten van informatie over inbraken in de eigen buurt. Dit gebeurt al via websites zoals stopdecriminaliteit.nl. Bewoners kunnen op deze websites zelf informatie over inbraken in de eigen buurt raadplegen. Maar bewoners kunnen ook actief worden benaderd, bijvoorbeeld via het verspreiden van brieven direct na inbraak in de straat. Deze initiatieven kunnen helpen een onderschatting van het inbraakrisico te corrigeren.”

Download hier "Leren over het lokale inbraakrisico" (pdf, 20 pagina's)

Bron: UvT

 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

15 apr 2014

Laatst gewijzigd

15 apr 2014

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1