De financiële sector heeft de laatste jaren te kampen met veel negatieve berichtgeving. Het consumentenvertrouwen is laag en mensen zijn wantrouwend ten aanzien van financieel advies. Dit was aanleiding voor de FFP, Federatie van Financieel Planners, om onderzoek te doen. De beroepsorganisatie vroeg consumenten met een jaarinkomen boven de € 46.500,- onder andere naar hun houding ten aanzien van financieel planners.
Met de intrede van het provisieverbod is een publieke dialoog op gang gekomen over wat een financieel advies waard is. Consumenten verwarren financieel planners ten onrechte met financieel adviseurs. In een branche die sterk onder druk staat, zijn zekerheden als een keurmerk belangrijk voor consumenten omdat ze daarmee houvast krijgen. De resultaten van het onderzoek onderstrepen dit: meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat het hebben van het FFP-keurmerk redelijk tot zeer sterk bepalend is bij de keuze van een financieel planner (55%).
De onderzochte groep vindt dat FFP-leden veel informatie vertrekken (73% is het daar mee eens of zeer mee eens) en driekwart (75% mee eens of zeer mee eens) vindt dat zij duidelijke en begrijpelijke adviezen verstrekken.
Jelle van den Berg, verbonden aan de Erasmus Universiteit, vakgroep fiscale economie en financiële planning: “Dit geeft duidelijk aan hoe belangrijk het is dat financieel planners op de hoogte zijn van actuele ontwikkelingen en dat dit blijkbaar ook tot goede financieel plannen leidt. De afgelopen jaren is er heel veel energie gestoken om kennis en vaardigheden actueel te krijgen, ook door de FFP, dit vertaalt zich nu in vertrouwen bij de consument en dat is een mooie omslag. Dit is de eerste keer dat we dit zien en dat het ook feitelijk wordt vastgesteld.”
Van de onderzochte mensen die in het recente verleden gebruik hebben gemaakt van een financieel planner met het FFP-keurmerk, is deze planner het meest ingezet voor financiële vragen over de life-events wonen, pensioen en vermogen.
Bron: VFFP
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99