MijnFintool

Nieuws

Antwoorden op schriftelijke vragen over Belastingdienst

Staatssecretaris Wiebes van Financiën beantwoordt schriftelijke vragen over de 13e halfjaarsrapportage van de Belastingdienst. Hierna een selectie uit de 80 vragen die beantwoord zijn.

11. Welk deel van het totale personeelsbestand van de Belastingtelefoon bestond in de afgelopen vijf jaren uit uitzendkrachten?

Antwoord
Van het totaal aantal medewerkers bij de BelastingTelefoon bestaat momenteel ongeveer tweederde uit uitzendkrachten. De BelastingTelefoon werkt bewust met flexibele arbeidskrachten om de pieken en dalen in het aanbod van telefoontjes op een efficiënte wijze op te kunnen vangen. Het afgelopen jaar zijn er tijdelijk extra uitzendkrachten ingehuurd. In 2014 zal de flex/vast ratio worden teruggebracht naar de afgesproken formatieverhouding van 55/45.

50. Zijn er nog landen waar er sprake is van een bankgeheim? Hoe gaat de Belastingdienst daar mee om? Hoe kan gecontroleerd worden of de bronbelasting volledig is afgedragen?
52. Hoe kan worden nagegaan of landen die geen bankgegevens verstrekken, een bronheffing inhouden op het aangehouden vermogen?

Antwoord op vragen 50 en 52
Er zijn nog diverse landen in de wereld met een bankgeheim. Dit zijn met name de landen met een bronheffing, die zijn opgenomen in tabel 5 van bijlage 2 van de halfjaarsrapportage. Met deze landen worden niet automatisch bankgegevens uitgewisseld. Soms worden wel individuele inlichtingenverzoeken verzonden, maar dan moeten concrete gegevens beschikbaar zijn om de betrokken rekeninghouder en belastingplichtige te kunnen identificeren.
De Europese Spaartegoedenrichtlijn en de met derde landen daarop gebaseerde afspraken voorzien niet in een systeem, waarmee kan worden gecontroleerd of de bronbelasting volledig is afgedragen. De betrokken landen moeten erop vertrouwen dat de correcte bedragen worden overgemaakt.
Aangezien recent diverse landen afstappen van het bankgeheim, waaronder Luxemburg, Oostenrijk en Liechtenstein, is de verwachting dat het systeem van bronheffingen op termijn zal verdwijnen. Automatische inlichtingenuitwisseling van o.a. bankgegevens wordt geleidelijk de internationale standaard. In OESO-verband wordt gewerkt aan de realisering daarvan door middel van de ontwikkeling van de zogenoemde Common Reporting Standard (CRS).

54. Gaat de Belastingdienst ook voor het fiscale traject gebruik maken van de berichtenbox? Zo ja, binnen welke termijn, zo nee waarom niet?

Antwoord
De Berichtenbox van MijnOverheid gaat voor alle belastingdienstprocessen worden gebruikt. Na Toeslagen komt de inkomensheffing (IH) als eerste aan de beurt. Volgens de huidige planning zal de uitnodiging tot het doen van aangifte in januari/februari 2015 het eerste IH-document zijn dat in de Berichtenbox wordt geplaatst. Deze uitnodiging zal overigens ook nog op papier worden verzonden.

55. Worden toeslaggerechtigden altijd per brief dan wel via de berichtenbox geïnformeerd over wijzigingen in de berekening van toeslagen? Worden tussentijdse berekeningen over terugbetaalschema's van teveel ontvangen toeslagen op verzoek van toeslaggerechtigden verstrekt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze kan een dergelijke berekening door toeslaggerechtigden worden gevraagd?

Antwoord
Wanneer de berekening van de toeslag wijzigt, worden toeslaggerechtigden daarover geïnformeerd door middel van een beschikking. Deze wordt zowel per post als via de Berichtenbox verstuurd. Toeslaggerechtigden kunnen bij de Belastingtelefoon informatie krijgen over de openstaande bedragen. Via de BelastingTelefoon kunnen toeslaggerechtigden ook het verzoek doen een schriftelijk overzicht te krijgen van alle openstaande, betaalde en verrekende bedragen. Als er tussentijds wordt teruggevorderd, wordt er door de Belastingdienst een terugvorderingsbeschikking verstuurd met het aanbod van een standaard betalingsregeling.

66. Wat zijn de oorzaken van het dalende aantal belastingplichtigen voor de inkomstenbelasting?

Antwoord
Deze aantallen betreffen de zgn. beschrevenen. Dit zijn de belastingplichtigen die ieder jaar door de Belastingdienst worden aangeschreven om aangifte voor de inkomstenbelasting te doen. Het aantal beschrevenen is de laatste jaren gedaald omdat belastingplichtigen die enkele jaren achter elkaar een nihilaanslag hebben gekregen en feitelijk geen aangifte zouden hoeven te doen, niet meer een aangifteverplichting krijgen opgelegd.

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

09 mei 2014

Laatst gewijzigd

12 mei 2014

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1