Uitgaven aan ziekenhuiszorg stijgen het sterkst
De uitgaven aan ziekenhuizen en praktijken van medisch specialisten, ruim een kwart van de totale uitgaven aan zorg, stegen in 2013 met 4,9 procent. Deze groei komt onder meer doordat sinds 2013 ziekenhuizen een groep dure geneesmiddelen (oncolytica en groeihormonen ter waarde van ongeveer 200 miljoen euro) zelf verstrekken.
Lichte groei uitgaven aan ouderen- en gehandicaptenzorg
In 2013 is aan ouderenzorg 2,4 procent meer uitgegeven dan in 2012 en aan gehandicaptenzorg 0,7 procent. Deze percentages liggen lager dan in voorgaande jaren. Dit komt doordat het beleid is aangescherpt: tarieven zijn verlaagd, de groeiruimte voor de uitgaven is beperkt en vergoedingen bij vervoer zijn gemiddeld lager. Ouderenzorg en gehandicaptenzorg zijn samen goed voor 29 procent van de totale uitgaven aan zorg.
Daling uitgaven aan geneesmiddelen en kinderopvang
Openbare apotheken en drogisten hebben bijna 5 procent minder aan geneesmiddelen geleverd. Deze daling komt niet alleen doordat ziekenhuizen in plaats van apotheken nu de groep dure geneesmiddelen verstrekken, ook nam het geneesmiddelengebruik minder toe. Bovendien daalde de gemiddelde geneesmiddelenprijs verder.
De uitgaven aan kinderopvang namen opnieuw af. Niet alleen gingen minder kinderen naar de opvang, ook liep het aantal uren opvang per kind verder terug. Dit komt onder meer doordat ouders en verzorgers minder vergoeding kregen.
Aandeel zorguitgaven bbp amper gestegen
Het aandeel van de zorguitgaven in het bruto binnenlands product (bbp) steeg van 15,5 procent in 2012 naar 15,6 procent in 2013. Per hoofd van de bevolking bedroegen de uitgaven 5 608 euro in 2013, tegen 5 537 euro in 2012.
Bron: CBS
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99