MijnFintool

Nieuws

Tussenuitspraak DSB: hof Amsterdam vindt compensatie op onderdelen onvoldoende

De DSB-compensatieregeling is op onderdelen onvoldoende, zo heeft het gerechtshof Amsterdam 13 mei 2014 beslist in een tweede tussenuitspraak in de procedure over de verbindendverklaring van die compensatieregeling.

Redelijkheid
De procedure gaat over het verzoek om de DSB-compensatieregeling verbindend te verklaren voor alle klanten van de failliete DSB Bank. Het verzoek is ingediend door de curatoren van DSB Bank en een aantal belangenorganisaties en verzekeraars. Bij de beoordeling van het verzoek is een belangrijke vraag of de compensatieregeling redelijk is.

Voor een deel van de regeling vindt het hof dat dit zo is. Maar ten aanzien van de compensatie voor klanten die koopsompolissen hebben afgenomen, is dat anders. Dit geldt volgens het hof ook voor klanten aan wie méér krediet is verstrekt dan volgens destijds geldende normen mocht.
Voor het hof weegt bij dat oordeel zwaar dat uit rapporten is gebleken dat DSB Bank het belang van de klant stelselmatig ondergeschikt heeft gemaakt aan haar eigen commerciële belangen. Verder vindt het hof belangrijk dat zo veel mogelijk klanten van DSB Bank de aangeboden vergoeding aanvaardbaar vinden, ook al wordt niet de volledige schade vergoed. Dit is ook van belang om het aantal klanten dat gebruik zal maken van het recht om uit de compensatieregeling te stappen (door een ‘opt-outverklaring’ in te dienen) zo klein mogelijk te houden.

Koopsompolissen
Wat betreft de koopsompolissen heeft het hof vooral bezwaren tegen de regeling die geldt voor klanten met meerdere koopsompolissen en klanten van wie koopsompolissen zijn afgekocht en vervangen door nieuwe koopsompolissen.
Ook de rente die wordt betaald over de compensatie voor koopsompolissen vindt het hof te laag, vergeleken met de rente die de klanten aan DSB Bank hebben moeten betalen.

Kredieten
Het hof heeft ook vraagtekens geplaatst bij de regeling die inhoudt dat geen compensatie wordt gegeven aan klanten aan wie destijds teveel krediet is verstrekt (overkreditering) en die daarna méér zijn gaan verdienen. Het hof zal dit punt later opnieuw bekijken, zodra duidelijk is of de compensatie voor klanten met koopsompolissen wordt verhoogd, omdat is gebleken dat overkreditering vooral bij die klanten een rol speelt.

Andere aspecten
Het hof vindt het verder niet gerechtvaardigd dat klanten die niet vóór 1 september 2010 bij DSB Bank hebben geklaagd, een lagere compensatie krijgen dan klanten die dat wel hebben gedaan.
Bovendien moet nader worden uitgelegd of klanten de verzekeraars, die het verzoek om verbindendverklaring van de compensatieregeling mede hebben ingediend, nog afzonderlijk aansprakelijk kunnen stellen. Het gaat dan om verzekeraars voor wie DSB Bank tussenpersoon was en die aan de regeling meedoen. Klanten kunnen namelijk ook schade hebben geleden die te maken heeft met de verzekeringen van die verzekeraars.

Het hof heeft voor het overige geen bezwaren tegen de compensatieregeling.

Vervolg
De verzoekers (curatoren, belangenorganisaties en verzekeraars) krijgen nu tot 8 juli 2014 de tijd om inlichtingen te geven en de compensatieregeling aan te passen, als zij nog steeds willen dat de regeling verbindend wordt verklaard. De documenten die zij indienen, worden gepubliceerd op www.rechtspraak.nl en www.dsbcompensatie.nl. Belanghebbenden en verweerders mogen daarop tot 16 september 2014 reageren. Daarna zal het hof weer een uitspraak geven. De einduitspraak komt naar verwachting niet eerder dan eind 2014.

Klik hier voor uitspraak

 

Bron: Rechtspraak.nl

Modules & dossiers

Opvoerdatum

14 mei 2014

Laatst gewijzigd

14 mei 2014

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1