Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
30 mei 2014 Nieuws

Netwerk Notarissen wijst op risico's aanschaf chalets

Met het naderen van de zomer is er veel animo voor het kopen van een chalet op een vakantiepark.Netwerk Notarissen waarschuwt aspirant-kopers eerst goed te onderzoeken wat men koopt. Netwerk Notarissen heeft bij tien vakantieparken een steekproef gehouden waaruit blijkt dat de gehanteerde juridische constructie bij de verkoop van chalets rammelt. Hierdoor lopen chalet-eigenaren risico als de eigenaar van het vakantiepark failliet gaat.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

"Onlangs oordeelde de rechter nog dat de bank door het faillissement van de parkeigenaar de grond én de chalets op het park mocht verkopen" zegt Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. Chaletkopers zijn de dupe van deze werkwijze van vakantieparken.

Onroerende zaken
Veel van de onderzochte vakantieparken, verkopen chalets alsof het roerende zaken zijn. Zij laten een koopcontract tekenen waarin staat dat het chalet gekocht wordt en dat daarnaast maandelijks huur betaald moet worden voor de grond. De meeste chalets zijn echter onroerend; dit betekent dat de chalets eigendom zijn van de eigenaar van de grond ook al staat er in een contract dat je een chalet koopt. Veel chaletkopers betalen wel een koopsom voor een chalet maar worden er juridisch gezien geen eigenaar van. Daarnaast betalen ze ook nog huur aan het vakantiepark. "Omdat chalets vaak onroerend zijn, is juridisch gezien het chalet van de eigenaar van de grond. Het maakt daarbij niet uit wie het chalet gebouwd of betaald heeft. Ook is het niet relevant of er al dan niet wielen onder het chalet zitten en of het chalet verplaatsbaar is" zegt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen.

Faillissement
De Consumentenbond adviseert kopers van chalets eerst langs de notaris te gaan. Van der Geld: "De notaris kan er voor zorgen het chalet niet van de grondeigenaar is/wordt maar van de koper van het chalet. Als de grondeigenaar failliet gaat dan kan de eigenaar van het chalet een andere staplek voor het chalet zoeken."

Netwerk Notarissen gaat parkeigenaren benaderen om hen te wijzen op de risico's die zij chaletkopers laten lopen. De notarissen ontwikkelden een methode waarmee parkeigenaren het juridisch beter kunnen regelen voor chaletkopers en voor hen die al een chalet bezitten.

 


Bron: Netwerk Notarissen

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

30 mei 2014

Laatst gewijzigd

30 mei 2014

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.