Kosten
Het voorlopig energielabel dat huiseigenaren toegestuurd krijgen, is gebaseerd op een aantal reeds bekende gegevens, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Aan de hand van maximaal tien vragen is het mogelijk om het energielabel definitief vast te stellen, zodat aan de wettelijke vereiste bij verkoop of verhuur voldaan wordt. Het omzetten van voorlopig naar definitief energielabel gebeurt met behulp van een website en zal naar verwachting enkele tientjes kosten. Voor het huidige energielabel betalen huiseigenaren ongeveer 100 à 200 euro.
Begin 2015 zullen woningbezitters meer informatie ontvangen over het energielabel. Op het moment dat zij hun woning verkopen of verhuren, moet het voorlopig label zijn omgezet naar een definitief label.
Sancties
Minister Blok schrijft:
"Om een goede handhaving te borgen is in de richtlijn vereist dat er een sanctie wordt gezet op het niet voldoen aan de eis tot overhandigen van een energielabel op transactiemomenten. Ik heb de ILT opgedragen om als onafhankelijk toezichthouder te controleren of een woningeigenaar of verkoper aan zijn plicht heeft voldaan om een energielabel te overhandigen bij verkoop, nieuwe verhuur en oplevering. Door een koppeling van de databases van het Kadaster met de energielabel-database zijn alle overtredingen direct in beeld. De ILT heeft tot taak de naleving van de regelgeving te bevorderen en heeft daartoe een palet aan instrumenten om dit te bewerkstelligen, van communicatie tot sanctionerend beleid. Bij gebruikmaking van het instrumentarium zal de inzet zijn om zoveel mogelijk eventuele overtredingen te herstellen. Het meest aangewezen instrument is hiervoor de last onder dwangsom."
Klik hier voor "Uiteenzetting systematiek definitief energielabel woningen" (pdf, 6 pagina's)
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99