De DSP-groep heeft ook de urgente problematiek in beeld gebracht. Dat wil zeggen, het aantal panden waarbij binnen 5 jaar funderingsherstel nodig is ter behoud van het vastgoed. Dit wordt door de gemeenten met een actieve aanpak ingeschat op circa 4 procent van het totale aantal, ofwel ongeveer 1.000 panden.
Financiering
Een groot deel van de particuliere eigenaren lukt het om zelf te voorzien in de financiering van de herstelkosten. Een beperkt deel van de eigenaren lukt dit niet: zij ervaren financieringsproblemen en krijgen de financiering door middel van een lening bij een bank of een laagrentende lening bij het Stimuleringsfonds Volks-huisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) niet rond. In de regel komt dit doordat men niet aan de Loan-to-Income (LTI) en/of de Loan-to-value (LTV) norm kan voldoen. Hiervoor bestaat overigens sinds 1 januari 2014 wel de optie van een SVn-maatwerklening, in geval er sprake is van een gemeentelijke (vangnet)regeling. Het gaat hierbij om enkele tientallen eigenaren per jaar, waarbij het beeld is dat dit aantal groeit als gevolg van de economische omstandigheden van de afgelopen tijd.
Herstel panden
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat in betreffende gemeenten jaarlijks (gezamenlijk) ongeveer 400 panden worden hersteld. Dit betekent dat enerzijds het aantal urgente panden in beginsel binnen 3 à 4 jaar hersteld zou kunnen worden. Anderzijds betekent dit dat de funderingsaanpak een kwestie van lange adem is.
Download hier het onderzoeksrapport (pdf, 43 pagina's)
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99