Vanwege de verschuiven van toezicht op een aantal grote hypotheekverstrekkers naar de ECB acht de NVB het van belang dat de ECB voor haar begrip over de Nederlandse markt voorzien wordt van meer achtergrondinformatie.
Dutch paradox
De Nederlandse Vereniging van Banken heeft daarom een analyse gemaakt van de Nederlandse hypotheekmarkt waarin wordt ingegaan op de vraag hoe het kan dat de schuldniveaus ten opzichte van inkomen en woningwaarde hoog zijn terwijl de betalingsachterstanden bij klanten en verliezen bij banken in internationaal opzicht laag zijn. Deze ‘Dutch paradox’ valt alleen te begrijpen door niet alleen naar de schuldquota te kijken. Om de risicograad van de Nederlandse hypotheekmarkt goed in te kunnen schatten moeten we breder kijken. Zo sluiten de meeste Nederlanders vooral een hypotheek af voor een huis dat ze zelf gaan bewonen; de doorgaans speculatieve ‘koop voor de verhuur-markt’ bestaat bij ons amper wat de hypotheekmarkt relatief stabiel maakt. Ons pensioenstelsel zorgt daarbij dat Nederlanders niet alleen veel lenen, maar ook veel sparen: tegenover de hoge schulden staan dus ook forse spaartegoeden. Verder verschaft het civiele recht de hypotheekverstrekkers een sterke positie en geeft het consumenten prikkels om niet ‘weg te lopen bij hun huis’, zoals in de VS. Ook is Nederland sinds jaar en dag koploper hypotheekregulering: een hypothecaire lening krijg je in ons land niet zonder een deugdelijke onderbouwing van het inkomen.
Risico’s
Het paper belicht echter ook de risico’s inherent aan de Nederlandse markt. Zo zijn we door de combinatie van hoge hypotheken en verplichte besparingen via het pensioenstelsel, afhankelijk van buitenlandse financiering.
Klik hier voor de Engelstalige paper (pdf, 35 pagina's)
Bron: Nederlandse Vereniging van Banken (NVB)
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99