Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
1 jul 2014 Nieuws

AFM positief over initiatief NVB en banken om inzicht in kosten beleggen te geven

De AFM is positief over het voorstel van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de banken om meer inzicht in de kosten van beleggen te geven, vooruitlopend op de Europese voorstellen op dit gebied in MIFID II/PRIPS.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De banken geven aan op 1 januari 2015 voorafgaand aan de dienstverlening kostentransparantie op conceptniveau in te voeren. Dat wil zeggen inzicht voor alle beleggers met een bepaald profiel in de kosten die zij kunnen verwachten. Daarnaast geven de NVB en banken aan dat zij komend jaar verder gaan werken aan het op individueel niveau, inzichtelijk maken van de werkelijk gemaakte kosten (ex-post) van de eigen dienstverlening en de doorlopende kosten van de producten in de portefeuille aan de klant.

De vergelijkende kostenmaatstaf (vkm) bevat in ieder geval de eigen kosten van de dienstverlening door de banken plus de kosten van de producten (verplicht in de Essentiële Beleggersinformatie (EBI)) die nu al transparant gemaakt moeten worden. De AFM heeft er begrip voor dat de banken nu nog niet het volledige inzicht in de individuele kosten kunnen geven. Het is belangrijk en goed dat de banken deze eerste stap hebben genomen. De AFM vindt het wel van belang dat ook fondsaanbieders stappen zetten door na te denken over de manier waarop zij inzicht kunnen gaan geven in de handels-/transactiekosten

De AFM wil benadrukken dat kosten belangrijk zijn voor het beleggingsresultaat op de lange termijn en vindt dat deze inzichtelijk gemaakt moet worden. Maar een focus op alleen de kosten is te beperkt. Klanten moeten met een inzicht in de kosten - in combinatie met inzicht in risico en rendement - een afgewogen keuze kunnen maken voor een bepaald soort beleggingsdienstverlening en/of beleggingsproducten.

Geen retourprovisies meer bij depotbanken
Depotbanken zijn banken die orders uitvoeren en effecten bewaren voor klanten van beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders. Voor de invoering van het provisieverbod betaalden depotbanken vergoedingen aan beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders wanneer zij de opdracht kregen om, namens beleggers, orders uit te voeren. Vanaf 1 januari 2014 zijn deze zogeheten retourprovisies verboden.

Bron: AFM

Lees ook…

Overgang Wft-vergunning naar AIFMD-vergunning

De huidige pre-AIFMD Wft-vergunning van beheerders van beleggingsinstellingen gaat per 22 juli 2014 van rechtswege over in een AIFMD-vergunning. Deze partijen moeten uiterlijk per die datum volledig aan alle uit de AIFM-richtlijn voortvloeiende vereisten voldoen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

30 jun 2014

Laatst gewijzigd

1 jul 2014

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.