De Nederlandse economie groeit dit en volgend jaar met respectievelijk ¾% en 1¼%.
De politieke spanningen rond Oekraïne en in het Midden-Oosten vormen in toenemende mate een risico voor de wereldhandel en daarmee ook voor de Nederlandse economie. Bij deze raming is ervan uitgegaan dat het conflict rond Oekraïne niet verder escaleert. Bij een verdere escalatie van dit conflict zou de Nederlandse bbp-groei in 2015 een ¼% tot ½% lager kunnen uitkomen.
De Nederlandse economie ontwikkelt zich in deze tussenraming zoals verwacht in de raming van afgelopen juni. De verwachtingen voor de wereldhandel zijn iets minder gunstig onder invloed van tegenvallende realisaties en de gevolgen van de politieke spanningen rond Oekraïne en Rusland. De verwachtingen voor de bbp-groei zijn per saldo ongewijzigd, omdat de revisie van de Nationale rekeningen een klein opwaarts effect heeft op de groei. De werkgelegenheid zal dit jaar nog dalen met ½% en volgend jaar stijgen met ½%. De werkloosheid stijgt dit jaar nog licht tot gemiddeld 620.000 personen en zal volgend jaar enigszins dalen naar 605.000. De werkloosheid ligt daarmee op een lager niveau dan voorzien bij de juniraming, vooral als gevolg van een sterker dalend arbeidsaanbod in 2014. De inflatie blijft laag en de groei van de lonen is gematigd. De mediane koopkracht stijgt, vooral door beleid, met 1½% in 2014 en blijft volgend jaar gelijk.
Het overheidstekort loopt op van 2,3% bbp vorig jaar naar 2,7% bbp dit jaar. Dit komt enerzijds door het wegvallen van enkele bijzondere factoren, met name de telecomveiling in 2013, en anderzijds door lagere aardgasbaten. Volgend jaar daalt het tekort naar 2,1% bbp. De revisie van de Nationale rekeningen leidt tot een neerwaartse herziening van de overheidsschuld en de collectieve lasten en uitgaven in de ramingsperiode. De revisie heeft per saldo een beperkt dempend effect op het overheidstekort. Het tekort is verder marginaal neerwaarts herzien door lagere socialezekerheidsuitgaven, deels veroorzaakt door lagere werkloosheid, en door belastingverhogingen ter compensatie van de lagere zorgpremies.
Klik hier voor download 'kerngegevenstabel' (pdf, 1 pagina)
Bron: CPB
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99