MijnFintool

Nieuws

Onderscheid vaststelling letselschadevergoeding voor vrouwen of mannen niet toegestaan

Vanaf je 27ste tien jaar niet werken en daarna parttime. Deze uitgangspunten hanteerde een verzekeraar bij het berekenen van de letselschadevergoeding voor een jonge vrouw. Discriminatie oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.

Situatie
Een vrouw is, toen zij kind was, aangereden door een motorrijder. Zij heeft aan dit ongeval blijvend hersenletsel en een gedeeltelijke verlamming overgehouden. Hierdoor is de vrouw niet meer in staat om te werken. De motorrijder was verzekerd bij Reaal Schadeverzekeringen. Deze verzekeraar is aansprakelijk voor de letselschade van de vrouw. De verzekeraar heeft de vrouw een bedrag geboden als compensatie voor het inkomen dat zij niet meer kan verdienen. Bij de vaststelling van de hoogte van dit bedrag gaat de verzekeraar ervan uit dat de vrouw van haar 27ste tot en met haar 36ste jaar niet zal werken en daarna 50%.

Oordeel College
Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Reaal Schadeverzekeringen N.V. de vrouw discrimineert op grond van geslacht bij de vaststelling van de hoogte van de letselschadevergoeding.

Toelichting
Het College vindt het niet aannemelijk dat de verzekeraar de uitgangspunten voor de berekening van de schade, namelijk dat de vrouw van haar 27ste tot en met haar 36ste jaar niet zal werken en daarna 50%, ook toepast op een man. De verzekeraar heeft ter onderbouwing van zijn uitgangspunten onder meer verwezen naar twee onderzoeken die betrekking hebben op de arbeidsdeelname van uitsluitend vrouwen. Op grond hiervan kan worden vermoed dat de verzekeraar jegens de vrouw direct onderscheid op grond van geslacht maakt. De verzekeraar heeft dit vermoeden niet kunnen weerleggen. Wel heeft hij aangevoerd dat hij nog geen definitief bod had gedaan. Er zijn echter geen aanwijzingen dat de verzekeraar bereid zou zijn de genoemde uitgangspunten los te laten. Het College gaat er daarom van uit dat de verzekeraar de vrouw wel een definitief bod heeft gedaan. Omdat de vrouw ooit gezegd heeft dat zij kapster wilde worden, heeft de verzekeraar ter weerlegging van het vermoeden verwezen naar statistische gegevens in de kappersbranche. Maar deze gegevens hebben betrekking op de aantallen kappers per leeftijdsgroep en zeggen niets over de omvang van hun baan in relatie met hun leeftijd. Het College concludeert dan ook dat de verzekeraar verboden direct onderscheid op grond van geslacht maakt.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

 

Bron: College voor de Rechten van de Mens

Modules & dossiers

Opvoerdatum

20 aug 2014

Laatst gewijzigd

20 aug 2014

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1