Van december 2013 tot en met mei 2014 is via onder meer winjouwdroomvilla.nl een loterij voor een villa, genaamd ‘Mountain View', in Zuid-Afrika aangeboden. Geïnteresseerden konden meedoen aan de verloting van de betreffende villa door een of meer van de maximaal 9999 loten te kopen, waarvan de prijs maximaal € 99,- per lot bedroeg.
Daarnaast promootten de organisatoren hun loterij via optredens in Nederlandse media, een stand op de migratiebeurs, digitale mailings in de Nederlandse taal en via social media in de Nederlandse taal.
Daarmee is vastgesteld dat de loterij op Nederland is gericht. De organisatoren hadden geen vergunning voor het organiseren van deze loterij, terwijl dat wel wettelijk verplicht is. De organisatoren zijn hiervoor meermalen gewaarschuwd door de autoriteit. Het aanbod en hun promotie bleef echter gericht op Nederland.
Consumentenrisico
De Kansspelautoriteit stelt dat door het organiseren van deze loterij zonder vergunning, consumenten een risico lopen. Er is geen toezicht op de eerlijkheid van de loting, geen toezicht op de afdracht van heffingen en belastingen, de afdracht aan goede doelen is niet gewaarborgd en ongereguleerde kansspelaanbieders hebben een negatief effect op legale aanbieders.
Dat wil niet zeggen dat er in dit geval onregelmatigheden zijn, maar wel dat er geen controle op is en er geen garanties zijn. In dit geval geldt ook nog: wat is de staat van de te winnen woning? Bij een geldprijs is duidelijk wat je wint, maar bij een woning niet. Wie een gewonnen woning voor een ton moet opknappen, ‘wint' een lelijke verrassing.
Bovendien: Een huis winnen is niet alleen een prijs winnen, maar ook aanzienlijke lasten ‘winnen.' Wie een huis wint, kan in behoorlijke financiële problemen komen: belastingen, onderhoud, verwarming en verlichting (en in Zuid-Afrika: beveiliging). Niet iedereen kan zich veroorloven in een villa te wonen. Daarover werden deelnemers niet geïnformeerd.
Tijdens het verweer van de organisatoren is duidelijk geworden dat het winnende lotnummer 0123 tot stand is gekomen middels het trekken van nummers door een kleuter, die gesitueerd was in een huiskamer. Organisatoren meldden daarnaast in de media dat per verkocht lot één euro naar een Zuid-Afrikaans goed doel zou gaan. Onduidelijk is of dit is gebeurd.
Oostenrijk
In deze zaak wordt geschermd met een constructie die via Oostenrijk loopt. Dat is niet relevant, het gaat erom of de activiteiten op de Nederlandse markt gericht waren. Op die markt is de Kansspelautoriteit bevoegd, niet een Oostenrijkse toezichthouder. Wat in Oostenrijk aan toezicht wordt gehouden op kansspelen, doet voor de Nederlandse markt niet ter zake. Uit niets blijkt dat de belangen die de Wet op de kansspelen en het Nederlandse kansspelbeleid beogen te dienen, bij eventueel in Oostenrijk gehouden toezicht enige rol spelen.
Bron: Kansspelautoriteit
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99