MijnFintool

Nieuws

De Nederlandse economie 2013

Het CBS heeft de publicatie 'De Nederlandse economie 2013' beschikbaar gesteld (zie download).In deze publicatie wordt een uitgebreid beeld geschetst van de economische structuur van Nederland en de ontwikkelingen daarin in 2013. Daarnaast staan er in de publicatie een vijftal achtergrondartikelen over uiteenlopende onderwerpen die allen verband houden met bijzondere ontwikkelingen in de Nederlandse economie van de laatste jaren.

Het beeld van 2013 dat oprijst uit de publicatie is dat van een matig jaar. De economie kromp met 0,7 procent en de consumptie door huishoudens en de investeringen liepen verder terug. Het aantal banen van werknemers ging fors omlaag en de werkloosheid bedroeg gemiddeld 8,3 procent van de beroepsbevolking. Het reëel beschikbaar inkomen daalde met 0,9 procent. Kortom, de crisis die in 2008 begon, was ook in 2013 nog niet ten einde.

Toch waren er vooral in de tweede helft van het jaar wel voorzichtige tekenen van herstel. Het consumentenvertrouwen steeg vanaf augustus opmerkelijk snel. Ook op de markt voor koopwoningen was een verbetering zichtbaar. Zo vertoonden de verkopen van woningen vanaf juli een stijgende lijn. De malaise op de woningmarkt was tot nog toe een van belangrijkste redenen dat de crisis hier zo lang aanhoudt. Veel andere Noordwest-Europese landen zitten al langer op de weg van het herstel.

De achtergrondartikelen in de publicatie gaan over de grondstofafhankelijkheid van de Nederlandse economie, illegale activiteiten, investeringen, de inkomensverdeling tussen huishoudens en bedrijven, en de overheidsfinanciën.

Ook zonder rentelasten nog een overheidstekort
Hoewel de Nederlandse overheidsschuld de laatste jaren sterk is opgelopen, namen de rentelasten alleen maar af. Ook in vergelijking met andere Europese landen betaalde de Nederlandse overheid relatief weinig rente. Onder andere hierdoor voldeed Nederland in 2013 aan de drieprocentsnorm van het overheidstekort. Dit neemt niet weg dat andere indicatoren voor de gezondheid van de Nederlandse overheidsfinanciën een minder rooskleurig beeld van de situatie schetsen. Zonder rentelasten heeft Nederland bijvoorbeeld altijd nog een overheidstekort, anders dan een land als Italië.

Klik hier voor download publicatie (pdf, 264 pagina's)

 

Bron: CBS

Modules & dossiers

Opvoerdatum

11 sep 2014

Laatst gewijzigd

11 sep 2014

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1