Het betreft de overdracht van het bevallingsverlof van de moeder aan de partner als zij overlijdt bij de geboorte van het kind. Zo is de pasgeborene verzekerd van de zorg van een ouder in de eerste levensperiode.
Een andere maatregel uit het wetsvoorstel, dat voorligt bij de Tweede Kamer, is de verlenging van het bevallingsverlof van de moeder bij langdurige ziekenhuisopname van een pasgeboren kind. Zij krijgt van haar werkgever de gelegenheid haar kind 10 weken thuis te verzorgen. Het huidige bevallingsverlof van 16 weken is namelijk in dergelijke gevallen niet afdoende om een volledig herstel van de moeder te garanderen.
Verder regelt het wetsvoorstel dat iemand die werkt en tegelijk voor een zieke vriend of bekende zorgt voortaan recht heeft op zorgverlof. Momenteel kunnen mantelzorgers alleen zorgverlof opnemen voor een zieke partner, kind of ouder.
De voorgestelde maatregelen zijn aanvullend op de afspraken die op de werkvloer en binnen gezinnen worden gemaakt. Doel is het combineren van werk en zorg makkelijker te maken. Steeds meer mensen hebben immers zorgtaken. Nu gaan nog te veel werknemers minder uren werken omdat zij hun zorgtaken niet kunnen afstemmen op het werk. Sommigen stoppen zelfs helemaal met werken of raken overbelast en melden zich ziek. Vooral vrouwen zijn daardoor nog te vaak economisch niet zelfstandig, wat vooral bij scheiding tot problemen kan leiden.
Klik hier voor 'Derde nota van wijziging' (pdf, 10 pagina's)
Klik hier voor 'Nota met diverse antwoorden' (pdf, 10 pagina's)
CAO
Uit cijfers van het CBS blijkt dat in de periode 2001-2013 het gebruik van ouderschapsverlof een sterk stijgende lijn vertoont. Het feitelijk gebruik van werknemers die recht hadden op ouderschapsverlof lag in 2001 op 20%. In 2013 was dat percentage verdubbeld naar 40%.
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft recentelijk een onderzoek uitgevoerd naar afspraken over arbeid en zorg in cao’s. Hieruit blijkt dat sinds 2009 de cao-afspraken op het punt van loondoorbetaling bij ouderschapsverlof nagenoeg ongewijzigd zijn. In 15% van de cao’s is een bepaling opgenomen dat het loon wordt doorbetaald gedurende het ouderschapsverlof; de loondoorbetaling over de verlofuren varieert tussen 25% en 75% van het loon.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99