Het voorstel voor de Verzamelwet pensioenen 2014 maakt het daarnaast mogelijk dat een regeling voor nettopensioen onder de verplichtstelling van bedrijfstakpensioenfondsen valt.
Tijdens de plenaire behandeling van dit wetsvoorstel in de Tweede Kamer op 3 juli 2014 is de vraag gesteld of een dergelijke verplichtstelling ertoe kan leiden dat andere pensioenuitvoerders, zoals verzekeraars, deze dan niet meer zouden kunnen uitvoeren in de betreffende bedrijfstak.
Andere pensioenuitvoerder mogelijk
In reactie hierop heeft het kabinet aangegeven ruimte te zullen scheppen voor uitvoering van het nettopensioen door een andere pensioenuitvoerder, ook als er sprake is van een verplichtstelling. Dit gebeurt door een aanpassing van het Vrijstellings- en boetebesluit Wet Bpf 2000. Onderhavig besluit voorziet in de toegezegde aanpassing. Voor het deel nettopensioen van de verplichtstelling kan dan aan een werkgever, die daarom verzoekt een vrijstelling worden verleend voor de werknemers met een pensioengevend loon boven de aftoppingsgrens . Hierbij geldt als voorwaarde dat er een gelijkwaardige regeling bij de andere pensioenuitvoerder, zoals een verzekeraar, wordt ondergebracht.
Gelijkwaardig
De regeling moet gelijkwaardig zijn om te voorkomen dat er concurrentie op arbeidsvoorwaarden plaatsvindt en de deelnemer nadeel ondervindt van de vrijstelling. Is aan de voorwaarde van gelijkwaardigheid voldaan, dan moet het bedrijfstakpensioenfonds vrijstelling aan de werkgever verlenen.
De normale gelijkwaardigheidstoets is kwantitatief van aard. Er wordt daarbij aan de hand van berekeningen getoetst op actuariële gelijkwaardigheid en financiële gelijkwaardigheid. De berekening gebeurt op grond van bijlage 3 bij het Vrijstellings- boetebesluit Wet Bpf 2000. Omdat het bij een regeling voor nettopensioen gaat om een voor de werknemer vrijwillige regeling is gekozen voor een andere invulling. Beoogd is een eenvoudige, kwalitatieve toets op gelijkwaardigheid, waarbij voldaan moet zijn aan drie vereisten.
Klik hier voor download besluit (pdf, 2 pagina's)
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99