Dit voorlopig energielabel geldt niet als u uw huis gaat verhuren of verkopen. Dit komt omdat het bij het voorlopig energielabel om een schatting gaat. Bij de verkoop of verhuur van uw huis heeft u een definitief energielabel nodig.
Zo maakt u een voorlopig energielabel definitief
Een definitief energielabel kunt u als huiseigenaar eenvoudig aanvragen en laten registreren. Dit doet u via een webapplicatie van de Rijksoverheid. Het proces lijkt op de aangifte van de inkomstenbelasting. Daarbij zijn de belangrijkste gegevens al voor u ingevuld.
Het werkt als volgt:
Erkende deskundige controleert uw gegevens
Een erkende deskundige controleert op afstand of de ingevulde gegevens juist zijn. Hij kan eventueel met u overleggen over de gegevens. De overheid geeft het definitief energielabel af nadat de deskundige de woninggegevens en het bewijs heeft goedgekeurd. Dit is het energielabel dat u als huiseigenaar moet overhandigen bij verkoop, nieuwe verhuur of oplevering van de woning. Voor het werk van de deskundige betaalt u administratiekosten.
Met het vernieuwde energielabel vervalt de mogelijkheid om een energielabel vast te stellen op basis van representativiteit.
Boete bij ontbreken definitief energielabel
Vanaf 1 januari 2015 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport op de aanwezigheid van het definitieve energielabel bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen. U riskeert een boete die kan oplopen tot 400 euro wanneer u in zo’n geval geen definitief energielabel kunt overhandigen.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99