Download "DNB toelichting uitkomsten Comprehensive Assesment"
Door de test, de zogenoemde Comprehensive Assessment, heeft de ECB goed zicht gekregen op de kwaliteit en de schokbestendigheid van de bankbalansen van de Europese banken. Zo vergroot de test de transparantie en maakt zij de Europese banken vergelijkbaar. Dit is een belangrijk onderdeel bij de totstandkoming van de Europese bankenunie. Daarnaast hebben banken op de test geanticipeerd door reeds extra kapitaal op te halen; ook hierdoor is de Europese financiële sector versterkt.
Comprehensive Assessment: Asset Quality Review en Stresstest
De Comprehensive Assessment bestond uit twee delen. Ten eerste onderzocht de ECB met de Asset Quality Review (AQR) de daadwerkelijke financiële positie van de banken in Europa op een uniforme manier. Onder meer door de kwaliteit van de activa op de bankbalansen door te lichten en naar de waardering van risicovolle onderdelen van de bank te kijken. Ten tweede volgde een stresstest. Hieruit bleek of banken voldoende in staat zijn meer verlies op te vangen, mocht de economische situatie verslechteren. Hiervoor zijn twee scenario’s gebruikt: een gematigd scenario en een hevig scenario. Bij eerdere stresstesten werden de stressscenario’s doorgerekend zonder voorafgaande AQR. Doordat nu eerst de activa van de banken op uniforme wijze zijn doorgelicht, geeft de uitkomst van de test een vollediger beeld.
Gevolgen voor banken met kapitaaltekorten
De banken die een kapitaaltekort hebben, krijgen zes tot negen maanden de tijd om dit aan te vullen. Zij dienen deze eerst langs private weg weg te werken, onder meer door uitgifte van aandelen en het inhouden van winsten. Alle banken met tekorten moeten in de eerste helft van november hun kapitaalplan indienen bij de ECB.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99