MijnFintool

Nieuws

Samenvatting advies over ontwerpbesluit proceskosten WOZ-zaken

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het ontwerpbesluit proceskosten WOZ-zaken. Het advies is openbaar gemaakt.

Doel van het ontwerpbesluit
Het ontwerpbesluit maakt het mogelijk de vergoeding van (proces)kosten die zijn gemaakt in een procedure over de hoogte van de WOZ-waarde in bepaalde gevallen te matigen. De vergoeding voor de kosten van het bijwonen van een zitting wordt afhankelijk gesteld van het aantal andere zaken dat op dezelfde zitting door dezelfde rechtsbijstandsverlener of deskundige wordt behandeld. Hiermee wordt beoogd de toenemende praktijk van bureaus die op basis van 'no cure no pay' procederen tegen de hoogte van de vastgestelde WOZ-waarde, tegen te gaan.

Noodzaak
De Afdeling advisering constateert dat de beoogde matiging van de (proces)kostenvergoeding nu al mogelijk is op basis van het Besluit proceskosten bestuursrecht. Dit besluit biedt verschillende mogelijkheden om een onredelijk hoog uitvallende vergoeding aan te passen en een vergoeding vast te stellen die (beter) overeenkomt met de reële werkbelasting van de rechtsbijstandsverlener of deskundige. Daarom betwijfelt de Afdeling advisering of een afzonderlijk ontwerpbesluit naast het Besluit proceskosten bestuursrecht noodzakelijk is.
 Bovendien heeft wijziging van het Besluit proceskosten bestuursrecht naar het oordeel van de Afdeling advisering in ieder geval de voorkeur boven een afzonderlijke regeling voor uitsluitend WOZ-zaken. Dit in het belang van een eenvoudig en uniform bestuurs(proces)recht.

Aantal procedures
De Afdeling advisering wijst er verder op dat het aantal procedures over de hoogte van de WOZ-waarde dat door 'no cure no pay-bureaus' wordt gevoerd slechts een klein deel van het totaal betreft en dat het percentage gegronde bezwaren hoog is. Voorts is de toename van het aantal procedures niet onbegrijpelijk, omdat de WOZ-waarde in steeds meer (lokale) belastingwetten als heffingsgrondslag wordt gehanteerd.

Doelmatigheidsmarge
De regering heeft de Afdeling advisering gevraagd speciale aandacht te besteden aan een passage in de nota van toelichting over een zogenoemde doelmatigheidsmarge. Bij een doelmatigheidsmarge wordt een (proces)kostenvergoeding achterwege gelaten als de WOZ-waarde naar aanleiding van een bezwaar of beroep wordt gewijzigd, maar binnen een bepaalde marge blijft. De regering heeft ervan afgezien zo'n marge in het ontwerpbesluit op te nemen. De Afdeling advisering meent dat dit terecht is. Door de invoering van een doelmatigheidsmarge wordt het voeren van effectief verweer tegen een onrechtmatige aantasting van het eigendomsrecht op een disproportionele wijze beperkt.

Lees hier de volledige tekst van het advies van de Raad van State en het nader rapport van de minister van Veiligheid en Justitie.

 

Bron: Raad van State

Modules & dossiers

Opvoerdatum

04 nov 2014

Laatst gewijzigd

04 nov 2014

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1