Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
27 nov 2014 Nieuws

VEH: steekproef OZB tarieven 2015

De onroerende zaakbelasting (ozb) die huiseigenaren betalen stijgt volgend jaar met gemiddeld 2,4 procent. Gelijktijdig daalt de gemiddelde woz-waarde van woningen, die de grondslag voor deze belasting vormt, met 3,3 procent. Dit blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 109 gemeenten.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Downloads
Steekproef OZB 109 gemeenten 2015 (pdf, 2 pagina's)
Steekproef gemeentelijke woonlasten 2015 (pdf, 7 pagina's)

Inflatie
Hoewel de procentuele stijging volgend jaar bijna het dubbele is van het verwachte inflatiecijfer, constateert Vereniging Eigen Huis dat veel gemeenten luisteren naar de oproep van burgers, consumentenorganisaties en het Rijk om de jaarlijkse stijging van de belasting op het eigen huis te matigen. Gemeenten lijken ook onder de norm van een gezamenlijke 3 procent hogere ozb-opbrengst te blijven die het Rijk voor 2015 heeft vastgesteld.

Toppers en dalers
Ook dit jaar komen uitschieters naar boven en naar beneden voor. Koploper in de steekproef is de gemeente Zevenaar. Hier stijgt de ozb volgend jaar met 16% en gaat een gemiddelde huiseigenaar bijna 40 euro meer betalen. Ook Helmond (+ 15%) en Uitgeest (+11%) verhogen de ozb volgend jaar fors. Grootste dalers zijn de gemeenten Arnhem, waar de ozb volgend jaar met ruim 7% daalt en Rhenen met 4,5% lagere belasting.

Pleidooi voor eerlijker lastenverdeling
Vereniging Eigen Huis verzet zich tegen het almaar zwaarder belasten van mensen met een eigen huis. De jaarlijkse OZB-stijging houdt geen enkele rekening met de dalende woningwaarden. Tussen 2010 en 2015 is de ozb met ongeveer 20% gestegen, terwijl de woz-waarde van woningen in diezelfde periode met bijna 16% daalde. Voor een gemeente is de ozb dan ook niet meer dan de verdeelsleutel om de gewenste inkomsten binnen te halen.

Vereniging Eigen Huis pleit daarom voor een ander systeem van lastenverdeling, waarbij zowel huurders als huiseigenaren meebetalen aan de kosten van gemeentelijke voorzieningen. De vereniging keurt het besluit van de gemeente Nijmegen om alle gemeentelijke woonlasten (ozb, afvalstoffen- en rioolheffing) uitsluitend aan eigenaren op te leggen dan ook sterk af.

Verplichte bijsluiter over ozb-bestedingen
Daarnaast wil de vereniging dat gemeenten met de jaarlijkse ozb-aanslag een bijsluiter meesturen waarin uitleg en verantwoording wordt gegeven over de besteding van de ontvangen belastinggelden. Directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis: "In veel gemeenten hebben huiseigenaren geen idee waar het ozb-geld aan wordt uitgegeven en helemaal niet waarom ze ieder jaar weer meer moeten betalen. Gemeenten zeggen vaak dat een verhoging nodig is omdat anders een bibliotheek of een soortgelijke tot de verbeelding sprekende voorziening moet worden gesloten. Slechts zelden wordt gerept over alternatieve besparingen".

 

Bron: Vereniging Eigen Huis

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

27 nov 2014

Laatst gewijzigd

27 nov 2014

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.