Meefinancieren restschulden
Uit de gegevens van de banken blijkt dat het aantal klanten met een lening waarbij restschulden zijn meegefinancierd tot nu toe beperkt is gebleven, mede door het lage aantal aanvragen. Banken constateren dat er bij klanten terughoudendheid bestaat om een restschuld te realiseren bij verkoop van de woning (verliesaversie). Op basis van de beschikbare informatie schatten de banken dat er in 2014 ongeveer 1500 verzoeken tot restschuldfinanciering zijn ingewilligd. Dit betreft zo’n 70% van het totaal aantal aanvragen. Niet in alle situaties blijkt dat het inkomen van de consument toereikend is om restschulden verantwoord mee te financieren, of er blijken soms andere mogelijkheden te zijn om de restschuld te financieren, zoals de inzet van spaargeld.
SVn
Met het voorstel van de SVn wordt de mogelijkheid gecreëerd om de restschuld los te knippen van een hypotheek die gedekt wordt door het huis als onderpand.
Dat betekent dat de geldverstrekker (die een volledig gedekte hypotheek overhoudt) zijn risicoprofiel ziet verbeteren, terwijl de slechte risico’s (de leningen zonder onderpand) op andere partijen kunnen worden afgewenteld. Hierdoor blijft er voor de banken geen prikkel over om de slechte risico’s nog te financieren en zou de ingezette koers voor restschuldfinanciering bij de reguliere hypotheekverstrekkers doorkruist worden. Daarbij geldt tevens dat een Rijksbijdrage niet zou passen bij het ingezette beleid voor de financiële sector dat erop gericht is te voorkomen dat private risico’s in slechte tijden kunnen worden afgewenteld op de belastingbetaler.
Download: "Kamerbrief" (pdf, 4 pagina's)
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99