Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
23 jan 2015 Nieuws

Meldingen van consumenten voor financieel toezicht belangrijk voor eerlijke markt

Toezichthouder de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in 2014 bijna 12.500 meldingen van consumenten ontvangen. Een derde hiervan was een signaal voor toezicht. Meldende consumenten leveren een belangrijke bijdrage om de financiële markten eerlijk te laten werken.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In 2014 zijn er 12.349 meldingen via het Meldpunt Financiële Markten gedaan bij de AFM. Bijna de helft van de meldingen kwam via het online contactformulier, 48% via het gratis telefoonnummer 0800 – 5400 540 en 3% per post.

De meeste meldingen (24%) gingen over (advies bij) een hypotheek, 23% betrof verzekeringen en 12% was een melding over consumptief krediet. Ten opzichte van 2013 was de relatieve stijging in meldingen over pensioenen het grootst.

Melding kan leiden tot onderzoek AFM
Een melding kan aanleiding zijn voor een nader onderzoek door de AFM. Bijna 3500 meldingen zijn in 2014 als signaal doorgezet naar toezichtsafdelingen. Onderzoeken van de AFM kunnen leiden tot maatregelen, bijvoorbeeld het opleggen van een boete. Meldingen die we ontvangen leveren een belangrijke bijdrage aan ons toezicht om de financiële markten eerlijk te laten werken. In 2014 heeft de AFM naar aanleiding van meldingen onderzoek gedaan naar onder andere het hersteladviesbeleggingsverzekeringen en naar uitvaartverzekeringen. In ons onderzoek is dankbaar gebruik gemaakt van de meldingen door consumenten over (mogelijke) misstanden. Lees in het artikel Van signaal tot onderzoek (pdf, 1 pagina) hoe de AFM werkt als er een melding wordt gedaan.

Geen advies, wel onafhankelijke informatie
De AFM biedt geen persoonlijk (financieel) advies en mag geen terugkoppeling geven over de afhandeling van een melding. Na een openbare waarschuwing of relevante maatregel, neemt de AFM wel actief contact op met consumenten die daar recent over gebeld of gemaild hebben.

Op haar website biedt de AFM wel onafhankelijke informatie over financiële onderwerpen. In totaal kreeg de AFM 443 meldingen van mogelijk illegale aanbieders, zoals bijvoorbeeld boiler rooms. In de AFM registers kan iedereen vergunningen controleren. Ook zijn de openbare waarschuwingen te raadplegen.

 

Bron: AFM

Lees ook…

Hoe kan de AFM optreden?

Als de AFM vaststelt dat bedrijven of personen zich niet aan de regels houden, kan zij sancties opleggen. Bij iedere overtreding van de wet- en regelgeving maakt de AFM de afweging welke sanctie zij daarvoor inzet. De AFM heeft verschillende sanctiemogelijkheden.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

23 jan 2015

Laatst gewijzigd

23 jan 2015

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.